Més de 7.000 badalonins i badalonines grans viuen sols a casa

0
1647

A Badalona cada cop hi ha més persones que viuen soles a casa. Segons les darreres dades disponibles oficials, de l’Idescat, a la ciutat vivien uns 7.237 avis i avies més grans de 65 anys sols a casa seva. Són dades del 2011, però segons els experts, aquestes xifres segur que ara per ara podrien ser molt superiors. De fet, més del 21% de les persones grans de Badalona viuen soles a casa seva. Com a conseqüència de l’augment de l’esperança de vida s’han allargat els anys de vida en parella, la qual cosa facilita la independència residencial de la gent gran fins i tot quan la salut d’un dels cònjuges empitjora i requereix de cures. No obstant això, els grans que no conviuen amb la seva parella, un grup constituït principalment per dones vídues, poden tenir problemes per mantenir la seva independència residencial. Per això aquest estudi se centra en les persones grans no institucionalitzades, amb edats compreses entre 65 i 84 anys, que no conviuen amb la seva parella i s’observa si viuen soles o en companyia d’altres persones, siguin o no familiars.

Dinar de Nadal dels Amics de la Gent Gran a Badalona

La proximitat de les festes de Nadal accentua la soledat no desitjada de moltes persones grans, un fenomen a l’alça a causa de l’envelliment de la població i sobre el qual la fundació Amics de la Gent Gran vol sensibilitzar. Per això, ha iniciat una campanya que busca evidenciar aquesta realitat i, sobretot, fer reflexionar sobre com es pot pal·liar. Amb aquest propòsit, aquesta associació de voluntariat ha preparat un dinar avançat de Nadal a Badalona per aquest diumenge 15 desembre al restaurant del Rafael Hoteles, al que assistiran col·laboradors i algunes de les persones que atenen. Els organitzadors del dinar de Nadal, els Amics de la Gent Gran, han explicat al TOT que hi participaran 113 persones en total, de les quals 54 seran persones grans acompanyades. Els Amics de la Gent Gran disposen actualment de 71 persones voluntàries a Badalona, però sempre busquen voluntaris. Les persones interessades poden enviar un correu electrònic a [email protected] o bé trucant a la responsable de la delegació de Badalona, la Cristina Curto, al 630 539 162. Amics de la Gent Gran recorda que hi ha 780.500 catalans vivint sols, el 42,8% dels quals tenen més de 65 anys.

 “Radars”, un projecte per ajudar a les persones grans

Fa uns mesos va començar a funcionar el projecte “Radars Badalona”, una iniciativa de l’Ajuntament en col·laboració amb el programa “Radars” de l’Ajuntament de Barcelona amb la participació de les associacions veïnals, entitats socials -com Creu Roja i Amics de la Gent Gran- i els serveis socials municipals. Voluntaris de Creu Roja, de la fundació Amics de la Gent Gran i d’entitats veïnals, treballen visitant els comerços, les farmàcies, els ambulatoris, les associacions de veïns i demanen la seva col·laboració com a ‘radars’. Es tracta de treballar per detectar persones grans en situació vulnerable. La campanya també està oberta a tota la ciutadania que desitgi ajudar a les persones grans i s’ha habilitat el telèfon gratuït 900 102 844. El projecte s’ha portat a terme inicialment als barris del Centre, de Coll i Pujol i de Dalt de la Vila, ja que una de les seves característiques és l’envelliment de la població, molta de la qual viu sola o amb una altra persona de la mateixa edat.

 

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom