“Invertirem 1,5 milions d’euros en instal·lar càmeres de videovigilància als punts negres de Badalona”
A punt de tancar l’any, hem parlat amb l’alcalde de Badalona (PSC), Rubén Guijarro. Fa gairebé dos mesos que està a l’alcaldia, després de la moció de censura a Xavier Garcia Albiol, per la seva aparició als papers de Pandora. Amb Guijarro ens citem al seu despatx del Viver, per parlar d’aquests 18 mesos vinents que estarà a l’alcaldia. Amb Guijarro repassem els principals reptes que té la ciutat.
Pels ciutadans que no el coneixen… qui és Rubén Guijarro?
Doncs Rubén Guijarro és un veí de Badalona, en concret del barri de Llefià, tinc 39 anys, i tinc l’enorme honor, i responsabilitat de ser l’alcalde de la meva ciutat. Em deixaré la pell i el millor que sàpiga fer per tornar a Badalona el lloc que es mereix.
El 8 de gener farà dos mesos que està a l’alcaldia. Quins temes han estat prioritaris durant aquests dos mesos que porta d’alcalde?

Doncs el primer i principal ha estat recuperar la dignitat de Badalona. Hem tingut “temps grisos” provocats per la classe política. A partir d’aquí, donar resposta a la lluita contra la crisi que ha deixat la Covid-19, per exemple aprovant un pla de recuperació i reconstrucció de la ciutat, tant econòmic com social, dotant-lo amb 5,4 milions. Badalona era l’única ciutat metropolitana que no tenia un pla de reconstrucció dotat econòmicament. A més, hem dotat amb 12 agents nous la Guàrdia Urbana, gràcies a unes places interadministratives, que portaven en un calaix dos anys. Badalona ha d’estar aïllada i hem de treballar amb la resta d’administracions, sobretot supramunicipals.
Vostè va liderar la moció de censura contra l’anterior alcalde, Xavier Garcia Albiol. Tenia clar que no hi havia cap altre alternativa?
Aquí, l’únic protagonista, culpable, del relleu ha estat el mateix Garcia Albiol. Primer per negar la seva implicació i vinculació amb els papers de Pandora. Primer va negar que fos apoderat d’una societat en un paradís fiscal. I, en segon lloc, va negar la seva vinculació i, en tercer lloc, parlant que mai hi havia tingut activitat econòmica, quan s’ha demostrat la compravenda d’accions d’una mercantil relacionada amb el sector naval. Més enllà d’això, el seu “atrinxerament” en les seves mentides, i com que no va dimitir, és el que ha possibilitat el relleu a l’alcaldia. A més l’opinió que em traslladaven els veïns i les veïnes de la vergonya que estaven passant perquè Badalona estava novament en el focus mediàtic. Passats uns 10 dies, el mateix dia que registràvem la moció de censura, vaig tenir dades mitjançant una enquesta que certificaven que més dels dos terços dels ciutadans valoraven molt negativament que l’alcalde anterior estigués implicat en la trama dels papers de Pandora i que veien amb bons ulls el fet que hi hagués un relleu.
Anem a temes més concrets. Hi ha la sensació a Badalona que els carrers estan en molt mal estat…

Com a veí de Badalona, vull una ciutat més neta, més segura i millor mantiguda. Aquest govern vol millorar aquest manteniment dels carrers. Ara hem signat augmentar un 10% més l’assignació de la partida per manteniment. Hem asfaltat, per exemple, Travessera de Montigalà, que estava en molt mal estat. Hem de treballar molt més. Hi ha una partida de 2 milions per millorar els carrers que esperem poder tirar endavant durant aquest mandat. En el proper contracte vull aconseguir un apartat “premium” pel manteniment de la Rambla i el passeig marítim.

Ara que parla de zona del passeig, vostè i l’anterior govern van presentar millor el tram des de la Donzella a Canyadó, com està el projecte?
Doncs l’inici de les obres està previst per la primavera del 2023. 

I el pont del Petroli, aviat farà dos anys que està tancat i malmès…

Estem treballant amb l’UPC que està fent les proves necessaries per trobar la millor solució. El Pont és el nostre símbol i el volem recuperar de la millor manera. Hi ha una reserva de partida d’un milió i mig. Abans d’acabar l’any 2022 sortirà la licitació. Esperem un inici d’obres per l’estiu de 2023. 
Parlem d’instal·lacions esportives. Per què part de les instal·lacions presenten aquest mal estat?
Malauradament, no és cap novetat l’estat de les instal·lacions esportives. El manteniment és deficient. Nosaltres, en les setmanes vinents tirarem endavant que el manteniment el faci l’empresa municipal Engestur. Això farà molt més ràpid els tràmits. La segona línia ha de ser les inversions. Hi havia una partida de 24 milions d’inversió. Ens hem trobat que no hi ha cap projecte executiu, com per exemple la piscina olímpica, on amb una inversió de 12 milions d’euros no tenim cap mena de projecte executiu. Jo considero que una ciutat com Badalona ha de tenir instal·lacions de primer nivell, com una piscina olímpica.
Neteja. Tenim un contracte de neteja caducat i la sensació d’una ciutat bruta…
El nou contracte de neteja és una de les prioritats d’aquest govern. Treballem perquè la licitació, el concurs,  estigui a punt abans del maig de 2023. No s’ha fet absolutament res per renovar-lo. Volem fer nou contracte participatiu amb les entitats veïnals. Ara comprarem nous contenidors i posarem una nova zona delimitativa per posar ordre al voltant dels contenidors en la deixada de mobles vells.

Parlem de seguretat. Vostè ha mantingut la unitat Omega. Canviarà de nom?
Aquesta unitat existeix des de l’any 2003. No deixa de ser una unitat com existeix a altres ciutats del nostre voltant. El debat ha estat només a polititzar aquesta unitat. Hem de deixar els professionals de la seguretat qui dirigeixi la nostra policia. No podem permetre, per exemple, que 32 nous agents tardin un any a tenir una armilla antibales o que la ciutat perdi tota una promoció sencera com li va passar al govern del PP. Hem de tenir una policia del segle XXI. Amb millores a la Comissaria i millor tecnologia.
Vostè estaria d’acord d’instal·lar càmeres de videovigilància en punts negres?

Totalment, i a més és una les propostes que faig com alcalde. Treballarem amb Mossos i Guàrdia Urbana en aquests punts. Ho passarem a una comissió jurídica, pels temes legals.

Invertirem 1, 5 milions d’euros en instal·lar càmeres de videovigilància als punts negres de Badalona.
I pel que fa a la mobilitat, en aquesta ciutat sembla que només tenim el tall parcial de Francesc Layret…
El model de tallar Francesc Layret els caps de setmana funciona. Ara treballarem per tal de veure com tallar-lo cada dia. En altres zones de la ciutat, estem mirant d’implementar les zones de baixes emissions a diferents punts.
Per acabar, un desig pels badalonins i badalonines per aquests 2022…
Molta salut, sobretot en aquest temps que hem de viure. Que sigui un any que trenqui amb el passat i que recuperem l’optimisme.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom