El reportatge de la setmana: Apareixen plaques d’uralita amb amiant a la platja del Cristall

0
966
La platja de Badalona fa uns anys que porta més mal de caps als badalonins que no pas bones notícies. Aquesta darrera setmana, es van localitzar unes plaques d’uralita amb petits fragments de fibrociments (amiant) en un tram de la platja del Cristall. L’amiant es troba enganxat a antigues estructures i podria ser perillós pels banyistes i persones que passegen per la platja. El dilluns va ser detectat el problema i dimarts al matí l’Ajuntament va abalisar el tram de la platja afectat. La regidora de Medi Ambient, Rosa Trenado, va confirmar al TOT que han demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica la seva retirada urgent.
.
A Catalunya hi ha 4 milions de tones d’amiant
L’aparició d’aquest material tòxic és una problemàtica que es viu en diverses parts del territori català: a Catalunya hi ha 4 milions de tones d’amiant sense extreure. Encara que pot ser un perill públic important, aquest és un problema més que se suma a diversos que s’han de localitzar a la platja badalonina, un dels principals símbols de la ciutat.A Catalunya, encara hi ha més de 4 milions de tones d’amiant. Es troba en forma de fibrociment a les teulades, en dipòsits, baixants o jardineres, com a aïllament tèrmic i acústic. L’any 2032, bona part d’aquest amiant caducarà i cal retirar-lo, ja que les microfibres que pot alliberar si es degrada provoquen càncer i altres malalties.
El Govern ha aprovat el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032, amb l’objectiu, fixat per la Unió Europea, de retirar l’amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i de tot el territori abans de l’any 2032.L’amiant es va fer servir de manera general entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic. Malauradament, es va comprovar que si s’altera allibera microfibres. Això pot provocar càncer, asbestosi i mesotelioma maligne. Per aquest motiu, l’any 2002 se’n va fer efectiva la prohibició total. El que ja estava instal·lat es podia fer servir fins al final de la seva vida útil.
.
La pujada del nivell del mar
El canvi climàtic està provocant una pujada del nivell del mar accentuada els darrers anys a les costes mediterrànies. Els temporals cada dia són més freqüents i l’afectació constant i la inundació permanent de les zones costaneres serà un fet en pocs anys. Un estudi realitzat per la web Climate Central permet visualitzar, a partir de les dades obtingudes pels científics a través de satèl·lits i mareógrafs, fins on pujarà el nivell de la mar en totes les ciutats costaneres del món l’any 2050. El mapa de la imatge superior també permet veure com quedarà Badalona, segons els experts, d’aquí a menys de 30 anys. La ciutat quedaria sense gairebé platges i en algunes zones, com l’actual platja de la Barca Maria, el mar estaria al nivell de l’actual carretera de Mataró, a l’alçada del barri del Manresà, passat per sobre de l’actual traçat de la via del tren. El nivell del mar també entraria en altres zones, com el barri de Casagemes o a la Mora.
.
Els temporals colpegen i destapen estructures
El 6 de febrer un fort temporal marítim va colpejar amb violència la costa de la ciutat i va causar greus desperfectes a les platges, sobretot pel que fa a la pèrdua de sorra. D’aquesta manera, van tornar a quedar al descobert les estructures d’antigues edificacions que romanien enterrades, tal com va passar l’abril de 2022. Estructures de formigó i acer, en molts casos oxidades, han aparegut en major mesura a les platges de la Barca Maria, del Cristall i del Pont d’en Botifarreta, i suposen un perill en trobar-se en zones destinades al bany. Les restes corresponen a instal·lacions ensorrades als anys vuitanta, les quals no van ser correctament enretirades quan tocava.Una de les construccions que també van quedar afectades van ser el sobreeixidor col·lector del carrer Torrebadal. Aquesta mateixa setmana va començar l’enderroc i la retirada de les parts trencades d’aquest sobreeixidor. Els treballs s’allargaran fins a Setmana Santa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom