Els Pastorets d’El Círcol: tradició, Nadal i Badalona

0
1219

Els Pastorets d’El Círcol són una de les tradicions nadalenques per excel·lència a la ciutat badalonina. La Dramàtica d’El Círcol, formada per unes 60 persones, entre adults, joves i infants, fan aquesta representació teatral que l’any 2020 va complir 100 anys des de la seva primera estrena. Aquesta secció fou creada el mateix any que l’entitat. Les primeres funcions eren de caràcter catòlic, i es representaven durant les festes de Quaresma i Advent. Amb el pas del temps, la Dramàtica d’El Círcol va anar agafant un notable relleu en l’espai d’oci de la ciutat. La incorporació de la popular obra de Josep Maria Folch i Torres a principis dels anys vint “Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús” ha marcat, des de llavors, una tradició per moltes famílies, tant de Badalona com d’altres indrets de Catalunya.

Després dels 100 anys

I la gran pregunta és: després dels 100 anys, què? “Doncs a complir-ne 100 més”, respon en Guillem Xicart, un dels quatre joves directors dels Pastorets d’El Círcol. Els Pastorets a Badalona no són només una obra de teatre. Molts badalonins, igual que fan cagar el tió o van a la cavalcada de Reis, també tenen el costum d’anar a veure els pastorets. Al llarg d’aquests cent anys, diverses generacions d’actors i actrius, directors/es i persones vinculades amb l’entitat han ajudat a seguir amb la tradició. “En un assaig de Pastorets hi participen moltes generacions i és molt divertit. Es poden crear situacions curioses” explica Xicart. “Quan a vegades ens falla un paper, pots tenir a un cover, una persona que substitueix algú que falta, de 70 anys fent un paper d’un dels personatges principals, perquè encara se’n recorda de quan el feia en la seva època.”

El futur dels Pastorets

Els Pastorets d’El Círcol s’han convertit en una cita indispensable de les festes nadalenques de Badalona. Aquest any es compta amb un gran equip de fúries, format íntegrament pels més joves de la casa, que asseguren un futur a l’entitat. Encara que l’essència dels Pastorets rau a mantenir la tradició, també opten per adaptar-se als nous temps i a l’actualitat. Ja hem vist en diverses ocasions un Satanàs interpretat per una dona o canvis del guió original, sempre respectant l’essència i tradició dels pastorets d’El Círcol. A més, la representació té un petit espai per la sàtira, afegint cada any petits comentaris sobre actualitat local que són esperats pel públic. Enguany hi haurà 6 representacions: dissabte 17 de desembre, diumenge 18 de desembre (matí i tarda), divendres 30 de desembre, dissabte 7 de gener i diumenge 8 de gener.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom