Tiana el quart municipi català amb el nivell de renda més elevat. Badalona al número 76.

0
1509
 L’anàlisi per municipis mostra que Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), amb 20.500 euros per habitant, va ser el municipi amb el nivell de renda més elevat, un 26,6% superior a la mitjana catalana. El segueixen Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental) i Sant Just Desvern (Baix Llobregat) amb una renda per habitant de 19.900 euros i Tiana  amb una renda de 19.700 euros. De fet, aquests municipis es caracteritzen per una elevada proporció de remuneració d’assalariats i una baixa proporció d’ingressos procedents de prestacions socials.

A l’altre extrem, hi ha vuit municipis que van registrar una renda per habitant d’entre 10.000 i 11.000 euros, i es van situar un 30% per sota de la mitjana catalana: Ulldecona, Lloret de Mar, Castelló d’Empúries, la Sénia, l’Ametlla de Mar, Alcanar, Roses i Deltebre. La majoria d’aquests municipis tenen en comú una alta proporció de renda procedent de l’excedent brut d’explotació. Badalona esta situada al número 76 de Catalunya per renda per càpita

El Barcelonès és la comarca amb més renda per càpita, amb 18.100 euros

El Barcelonès continua sent la comarca catalana amb la renda per habitant més elevada, amb 18.100 euros el 2013, i supera en un 11,8% la mitjana catalana, que és de 16.200 euros per habitant. La segueixen el Baix Llobregat, amb 17.000 euros; el Vallès Occidental, amb 16.600 euros; i el Ripollès, amb 16.500 euros. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), la resta de comarques se situen amb un nivell de renda inferior a la mitjana catalana, encapçalades pel Montsià i el Baix Ebre, amb 11.200 i 12.100 euros per habitant i un 30,6% i 25,1% de renda inferior a la mitjana, respectivament.

El 2013 la renda per habitant va disminuir un 0,6% respecte a l’any anterior. Segons l’Idescat, aquest descens es va produir a la majoria de les comarques catalanes, excepte al Baix Llobregat, on va augmentar un 1,6%; seguida amb menys intensitat pel Ripollès, amb un 0,7%; el Tarragonès amb un 0,6% i, finalment, per l’Alt Camp, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, amb un augment del 0,4% en cadascuna d’aquestes. Entre les comarques que van registrar reduccions del nivell de renda per càpita destaca el Pla de l’Estany, la Ribera d’Ebre i el Moianès, amb disminucions anuals superiors al 5%.

La remuneració d’assalariats va ser el principal recurs de les famílies a totes les comarques, excepte a la Terra Alta. El 2013, en un context de crisi econòmica, es va produir un descens dels ingressos procedents de la remuneració d’assalariats, excepte al Baix Llobregat, on es van mantenir estables amb un 0,1%. De fet, en el conjunt de Catalunya, la reducció d’aquests ingressos va ser la causa principal del descens de la renda familiar.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom