Parlem amb en Marc Agustí i en Guillem Ramos, emprenedors badalonins i fundadors de l’empresa Greemap 

0
3377

-Com va néixer la idea de crear una empresa Greemap?

La idea de crear Greemap neix arran de conèixer la paulownia en un viatge a la Xina. Ja havíem sentit parlar d’ella, però va ser veure-la i poder-la tocar quan vam pensar tant el Guillem com jo: “I si intentem introduir-la en el nostre mercat?” Sabíem del seu potencial, ja que al continent asiàtic s’utilitza des de fa milers d’anys, però clar, aquí a Europa era una varietat totalment desconeguda.
Com a emprenedors que som, ja que no és el primer negoci que muntem, ens vam aventurar, i aquí estem. Amb ja més de 20 distribuïdors a tot el país i amb projecció de començar a treballar amb empreses estrangeres.

-Que és la fusta “Paulownia” i perquè s’utilitza?

La Paulownia la descriurem com una fusta neta de nusos, amb una veta molt atractiva, on la seva principal propietat és la lleugeresa. Té una densitat de 270 Kg/m3, pel que arriba a pesar la meitat que el pi! A més, té una gran estabilitat dimensional, bona resistència a la humitat i grans propietats com aïllant tèrmic i acústic. Que més li podem demanar? Respecte als seus usos, podem trobar la paulownia en mobiliari de bany i cuina, en tot aquell equipament aquàtic com són les taules de surf, kitesurf o kayaks, en furgonetes camperitzades, en stands, en articles decoratius, en caixes d’ampolles de vi, i fins i tot, en saunes, instruments musicals o finestres. Com veieu, és molt versàtil i com ens agrada dir, estem davant la fusta del futur.

-I perquè aquesta fusta és ecològica? 

En diem que la seva fusta és ecològica pel fet que l’arbre d’on prové, té un creixement tan ràpid que arriba a captar 10 vegades més CO2 que qualsevol altra espècie arbòria. Tindria un creixement més propi d’una planta que d’un arbre, arribant a rebrotar fins a 6-8 vegades un cop tallat. Sembla miraculós, no?Com a curiositat, explicar-vos que a la Xina l’anomenen ‘arbre de l’emperadriu’ i al Japó ‘Kiri’, que significa tallar.

-Una cosa atípica és que planteu arbres? Com ho feu?

Així és! A l’iniciar el projecte, el Guillem em va comentar que no entenia el projecte si no podíem tornar al planeta, “allò que li preníem”. Lògicament, necessitàvem arbres per la nostra activitat diària, ja que Greemap anava a néixer com el principal fabricant europeu de taulers de fusta de paulownia. Bé, doncs abans de començar amb l’activitat, ens vam proposar la missió de veure com ho podríem compensar, i va ser aquí on vam donar amb Tree Nation. Ells són una plataforma que busca ajudar a reforestar el planeta i que alhora particulars i empreses puguin compensar les seves emissions de CO2, que no són poques. Ja un cop trobada la compensació que buscàvem, faltava veure amb quina proporció, així que vam decidir que per 1 arbre que utilitzéssim en el nostre procés productiu, en plantaríem 2 arbres. D’aquí que cada 4 taulers de fusta (40 mm de gruix) en plantem 1 arbre. I ara mateix ja són més de 1.000!

-Quins projectes teniu en ment de cara al futur?

Tenim possiblement 2 projectes que ens ronden pel cap. El primer, seria replicar el que hem aconseguit aquí a Europa, on l’objectiu principal seria que a poc a poc i de la mà de grans magatzems de fusta, puguem donar a conèixer ja no la paulownia sinó el nostre tauler, que té singularitats pròpies com és la cola que utilitzem, o el sistema d’embalatge amb què protegim la mercaderia.
I l’altre projecte, consistiria a fer arribar aquesta fusta al particular, aquella persona que fa bricolatge a casa. És un públic que normalment acudiria a comprar fusta a grans plataformes, lloc on encara nosaltres no tenim visibilitat. Veurem si trobem la fórmula…

-On us podem trobar?

A Badalona tenim unes petites oficines a la Plaça Patí de Vela 2, encara que la nostra fusta aquí a Catalunya la podreu trobar als diferents magatzems de Fustes Esteba. És un dels nostres distribuïdors, i a remarcar, dels primers que van apostar-hi. Segur que si els hi preguntem, no se’n penedeixen!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom