Nadal de bufanda o d’ulleres de sol? (per Oriol Rodríguez)

0
2015
Encara queden força dies per les dates més assenyalades de les Festes: Nadal, Cap d’Any i Reis. És difícil precisar, doncs, el temps que farà a Badalona, Montgat i Tiana aquests dies, ja que l’encert dels models meteorològics disminueix dràsticament a partir del cinquè dia de pronòstic.
Davant d’aquesta dificultat, i tenint present que a tots ens interessa saber si ens haurem d’abrigar gaire per la Nit de Cap d’Any o per la Cavalcada de Reis, mirarem enrere per veure com s’ha comportat el temps al llarg dels últims anys en aquests dies tan especials.
 
NADAL
Molts recordareu el Nadal de 1962, ja sigui perquè vau viure la gran nevada del segle XX o per les fotografies dels pares, mares, avis i àvies. El cert és que, des del 1980 i fins al 2014 (el període del que parlarem) mai s’ha repetit un Nadal com aquell. Al llarg d’aquests anys han estat habituals els Nadals assolellats i no massa freds. En 27 dels 35 casos, la temperatura a 1500 metres d’alçada (és el nivell de referència que es fa servir per veure si la massa d’aire estudiada és freda o càlida) ha estat de 0ºC a 10ºC, és a dir, que l’ambient ha estat normal o suau per l’època. En canvi, tan sols trobem 6 Nadals en els que l’ambient ha estat fred o molt fred.
De Nadals plujosos tan sols n’hem tingut 2 en 35 anys: el de 1992 i el de 2013. Tot i això pels volts del 25 de desembre sí que hem tingut alguns episodis de pluges abundants. Sense haver de recular gaire en el temps, cal recordar la llevantada del dia de Sant Esteve de 2008, que va portar nevades a cotes baixes, pluges importants i un temporal de vent i de mar com feia anys que no teníem.
Com a fet curiós, l’any 1983 vam tenir boira a la nostra zona, un fenomen inusual a la costa a ple hivern. En aquesta època les boires solen presentar-se lluny del mar, cap al Pla de Lleida i la Catalunya Central.
 
CAP D’ANY
La nit de Cap d’Any no acostuma a portar complicacions relacionades amb el temps. Com ha passat amb la majoria dels 35 últims Nadals, el canvi d’any el solem viure amb pocs núvols i amb temperatures normals o suaus per l’època. Tot i això, són més habituals els Caps d’Any plujosos que no pas els Nadals de paraigua. En total, en 7 ocasions hem hagut d’aixoplugar-nos en la primera nit de l’any.
Malgrat que en ser una festa nocturna cal abrigar-se força, els Caps d’Any freds són una minoria. Només en 6 ocasions la temperatura a 1500 metres ha estat negativa. Això denota que no són les setmanes més fredes de l’any.
L’any 2010, tot i que la nit va ser ennuvolada i freda, el fenomen més destacable va ser el vent. Durant la nit i la matinada el ponent va bufar amb cops molt forts a gran part del país, també a la nostra comarca. Vam arribar a registrar cops de vent de fins a 82 km/h. Aquell Cap d’Any, juntament amb el de 1999, amb un temporal de llevant destacable, han estat els que la situació meteorològica ha estat més complicada. I això sí, en 35 anys mai ens hem menjat el raïm sota la neu, almenys a la zona del Baix Maresme.
 
REIS
El dia de Reis és, dels tres, el que menys assolellat sol ser. Des de 1980 ha fet un bon sol en 20 dels casos, mentre que els Nadals i els Caps d’Any assolellats n’han estat 22. A més, també és el dia més fred de les festes. Malgrat que hem tingut alguns dies de Reis de mànigues de camisa, com el dels anys 1983, 1999, 2008, 2013 i 2014, no han estat pocs els casos en els que ha fet un fred de cru hivern. En total en 9 dels 35 casos que hem mirat les temperatures a 1500 metres d’alçada han estat inferiors a 0ºC.
En 8 ocasions el dia 6 de gener ha estat passat per aigua o, fins i tot, per neu. L’any 2009 vam tenir una nevada general que va arribar a la mateixa platja durant el vespre i la nit. Per sobre dels 300 metres d’alçada ja havia començat a nevar durant el migdia, acumulant un total d’entre 10 i 15 cm de neu a la Conreria. Per bé que és l’única nevada que ha caigut coincidint amb el dia de Reis des de 1980, hi ha dos casos més relacionats amb l’element blanc.
El 6 de gener de 1997 va ser un dia molt fred i amb precipitacions febles i continuades. Això va fer que arribés a nevar una mica per sobre dels 300 o 400 metres d’alçada. Malgrat que a Badalona i a Montgat no va arribar a nevar, a les zones altes de Tiana i de Canyet sí que ho va fer tímidament.
I si ens remuntem uns anys més enrere, l’any 1985, el dia de Reis va començar amb tot el Baix Maresme sota una capa d’uns 5 cm de neu. La nevada havia caigut durant la tarda i el vespre del dia anterior. Aquella cavalcada de Reis fou, de llarg, la més màgica de les últimes dècades, i és que veure arribar els Reis Mags sota una insòlita nevada no passa cada any. Si alguna cosa cal destacar d’aquell dia de Reis és el fred que va fer. Els termòmetres de tota la costa catalana van baixar sota zero.
 
EN RESUM
Per tant, en el global de les festes és habitual que el temps sigui força tranquil, i és que els mesos de desembre i gener solem tenir a prop nostre l’anticicló de les Açores que ens assegura el cel serè i un fred moderat, sense extrems. Les onades d’aire fred i les nevades més abundants solen arribar durant la segona meitat de l’hivern, a partir de mitjans de gener. Ja veurem si aquest any es repeteix l’esquema. El que de moment sembla força assegurat és un Nadal i un Sant Esteve amb sol, fred de nit i ambient no poc fresc a migdia. L’anticicló tan tossut que ens està acompanyant des de principis de novembre no sembla que tingui massa ganes de moure’s.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom