Margarida Abras, directora del Museu de Badalona 

El proppassat dia 12, el Museu de Badalona va presentar un llibre sobre l’Anís del Mono, editat per la Fundació Osborne –cal recordar que Osborne té la propietat de la fàbrica des del 1974-, i va inaugurar una exposició dedicada al mateix tema amb motiu de la celebració, el proper 2020, del 150è aniversari de l’empresa. L’acte de dijous va ser també el resultat de l’excel·lent relació entre l’Anís del Mono i el Museu, iniciada el 2000, quan la institució va començar a organitzar visites guiades a l’empresa gràcies a la bona disposició del gerent, Antonio Guillén, i a la decidida voluntat de la que era aleshores directora del Museu, Francesca García. Amb l’obertura de la fàbrica es van posar al descobert els seus espais patrimonials: l’arxiu, el despatx de gerència, el laboratori i, sobretot, la sala de destil·lació, situada al mateix lloc des que es va construir el 1880. Poc després, el 2003, l’edifici es va incorporar al catàleg del patrimoni historicoartístic de Badalona com a Bé Cultural d’Interès Local. També aquells anys, el Museu i l’Anís van convocar una beca per estudiar la història de l’empresa i van portar a terme l’ordenació de l’arxiu. Més endavant, el 2007, el Museu va organitzar les Nits d’Estiu, que s’han celebrat ininterrompudament al pati de la fàbrica, amb l’única excepció del 2013 a causa d’unes obres a l’espai. Però, abans d’iniciar-se aquesta col·laboració, el Museu ja tenia un bon coneixement de la història de l’Anís del Mono. Un cop d’ull a la revista del Museu, Carrer dels Arbres –la podeu consultar al web del mateix Museu-, mostra com s’han publicat diversos articles sobre el tema. A banda, l’Anís del Mono ha estat present en diverses exposicions del Museu. Les enumerem a continuació:

 

  • Ramon Casas i Badalona, del 1985, incorporava per primera i única vegada, les obres originals de Ramon Casas presentades al concurs de cartells organitzat per Vicenç Bosch, propietari de l’Anís del Mono, els anys 1897-1898.

 

  • Cent anys de ciutat, celebrada el 1997 amb motiu del centenari de l’atorgament del títol de ciutat a Badalona, coincidia amb el centenari de la convocatòria del concurs de cartells, i en va incorporar alguns en versió impresa d’època.

 

  • Ramon Casas i el mono de l’Anís, organitzada pel Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), va viatjar el 2006 al Museu de Badalona, que la va ampliar als espais de la fàbrica.

 

  • Amb motiu del 150è aniversari de l’any Casas, i amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, el Museu va oferir una petita mostra, amb obres pròpies i un dibuix original del mono procedent del Museu Abelló, de Mollet del Vallès.

 

Mentrestant, el 1998 l’Ajuntament de Badalona havia adquirit per al Museu un exemplar del cartell de Ramon Casas guanyador del concurs, imprès a final del segle XIX, i el 2009, en compraria un altre, corresponent al segon accèssit. Ara l’anís torna al Museu amb l’exposició El diamant de Badalona, que inclou molt material inèdit, i on destaquen les fotografies d’Antonio Guillén. Aquestes i més imatges són les protagonistes del llibre que, coordinat per Francesca García, publica també els continguts de la visita a l’Anís del Mono, a càrrec d’Esther Espejo, i un repàs a la llarga història de l’empresa. He tingut el gust de col·laborar-hi i us el recomano vivament. També us convido que us acosteu al Museu i gaudiu de l’exposició i de les activitats que organitzarem al seu entorn.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom