Grip i refredats: es poden prevenir?

0
837
Amb l’arribada de les baixes temperatures, escalfem l’interior dels edificis en què ens reunim per fer vida social, escolar, laboral,esportiva, etc. El fred al carrer, combinat amb la concentració de persones i la sequedat ambiental en els espais tancats, són ideals per a la proliferació dels virus que ens afecten les vies respiratòries. Aquests virus es transmeten fonamentalment de persona a persona a través de les petites gotes que expulsem per la boca quan parlem o tossim, i també mitjançant el contacte amb les superfícies que aquestes gotes hagin contaminat.
De virus que afecten a les vies respiratòries n’hi ha un munt. El de la grip provoca, sobretot, febre, malestar general, tos, mal de cap i molèsties musculars i de les articulacions. Aquests símptome també els poden provocar altres virus, com el del refredat comú, però el tret diferencial de la grip és sovint la seva ràpida instauració, és a dir, que els símptomes acostumen a aparèixer en poques hores, mentre que els símptomes derivats d’altres virus poden trigar d’un a tres dies a manifestar-se. En la majoria de casos, les persones es recuperen d’una grip o un refredat sense tractament o prenent alguna medicació per alleugerir els símptomes lleus. Tot i així, hi ha població susceptible de patir símptomes més greus derivats de la grip, com són les persones que tenen malalties cròniques, la gent gran i les dones embarassades,entre d’altres.
És a aquestes persones a qui es dirigeix la campanya vacunal de prevenció de la grip, que enguany començarà el 24 d’octubre. La vacuna ajuda el nostre cos a fabricar defenses i és la mesura més efectiva que es coneix per prevenir la malaltia. Fonamentalment, es recomana vacunar-se a persones majors de 60 anys, persones amb malalties cròniques, embarassades i professionals sanitaris. Això sí, cal vacunar-se anualment, ja que el virus va canviant, i per això la vacuna també. Si patim un refredat o una grip, el més recomanable per prevenir la seva transmissió a altres persones és rentar-nos freqüentment les mans amb aigua i sabó, fer servir mocadors d’un sol ús i ventilar bé els espais en què ens trobem. Cal recordar que, si no notem que millorem en dos o tres dies, o si patim ofec, tenim una malaltia crònica o som més grans de 75 anys, és recomanable que consultem al nostre centre de salut o truquem al CatSalut Respon (061).
Dr. Xavier Orpella, cap del Servei de Medicina del Treball i Salut Pública de Badalona Serveis Assistencials

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom