Es demostra per primer cop l’eficàcia d’un tractament farmacològic de la COVID-19 en humans

0
19353

Els pacients hospitalitzats amb malaltia per Covid19 greu i afectació de pulmó que van rebre Remdesivir es van recuperar més ràpidament que els pacients similars que van rebre placebo, segons l’anàlisi de dades preliminar d’un assaig controlat aleatoritzat amb 1.063 pacients, que va començar el 21 de febrer. L’estudi, anomenat Adaptive COVID-19 Treatment Test (ACTT), ha estat impulsat per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID) dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), en el qual han participat 68 centres hospitalaris, 47 d’EEUU i 21 d’Europa i Àsia, i a l’Estat Espanyol ha estat coordinat pel Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias.

Els resultats preliminars indiquen que els pacients que van rebre Remdesivir van tenir un temps de recuperació un 31% més ràpid que els que van rebre placebo (p <0,001), en concret reduint en 4 dies l’estada d’hospitalització. El temps mitjà de recuperació va ser d’11 dies per als pacients tractats amb Remdesivir en comparació amb els 15 dies per als que van rebre placebo. Els resultats també suggereixen un benefici de supervivència, amb una taxa de mortalitat del 8,0% per al grup que va rebre el fàrmac enfront de l’11,6% del grup placebo (p=0.059). El Remdesivir és un antiviral dissenyat inicialment contra l’ebola, però que ara ha demostrat ser eficaç també contra el SARS-CoV-2, agents causal de la Covid19.

Una junta independent de control de dades i seguretat (Data Safety Monitoring Board, DSMB) supervisant l’estudi es va reunir el passat dilluns 27 d’abril per revisar les dades i va compartir la seva anàlisi provisional amb l’equip d’estudi. A partir de la revisió de les dades, van assenyalar que el Remdesivir era millor que el placebo des de la perspectiva de l’objectiu primari, el temps per a la recuperació, una mètrica que s’utilitza sovint en els assaigs clínics de la grip. La recuperació en aquest estudi es va definir com a prou adequada per a l’alta hospitalària o per tornar al nivell normal d’activitat, de manera que s’ha decidit que estudis següents ja no utilitzin placebo.

Es tracta, per tant, del primer estudi amb un màxim rigor científic que demostra l’eficàcia d’un fàrmac per poder tractar la COVID-19 i en un proper informe hi haurà informació més detallada sobre els resultats de la prova, incloses dades més completes. L’estudi ha estat coordinat a Espanya per Roger Paredes, cap de Secció del Servei de Malalties Infeccioses de Germans Trias i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida i l’IrsiCaixa, i també hi ha col·laborat l’Hospital Clínic de Barcelona essent liderat en aquest centre per  José Muñoz, Cap de Servei de Salut Internacional i investigador d’isGlobal. Paredes destaca que “aquest estudi obre un camí cap a la curació de la COVID-19, possiblement mitjançant el desenvolupament de nous fàrmacs o tractaments combinats”. “És un avenç molt significatiu en el coneixement de la malaltia i posa en valor la importància de la recerca clínica dels nostres centres, que un cop més han demostrat capacitat i agilitat per donar respostes amb base científica en molt poc temps”, subratlla Paredes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom