El Port de Badalona acull la V Trobada de Vela Tradicional

0
2282

L’any 1929 Dinamarca patia una profunda recessió i molts vaixells de cabotatge del Bàltic estaven inactius. Malgrat tot, aquell mateix any, el capità P. Jensen va construir a Faaborg ( a una illa  de Dinamarca), un quetx “de línies afinades amb la quilla d’una sola peça, popa arremangada i esvelta en forma de cor mentre que el buc es corba graciosament com una lluna acabada de néixer”. Així descriu el Ciutat Badalona la Clare Allcard, darrera propietària del quetx abans que Marina de Badalona l’adquirís, en el seu llibre “Rodamons de la Mar”. Com a comerciant i armador i pensant en el comerç de cabotatge, P. Jensen volia un vaixell rendible i ràpid per evitar que es fessin malbé les patates i els cogombres que transportava entre illes. El resultat va ser una danesa de 22 metres d’eslora que portava el nom de Marie que va treballar durant un període de deu anys fent transport d’hortalisses entre Rudkøbing (illa de Langeland) i Copenhaguen.  I la història ha continuat, fins avui, 90 anys després… Voleu saber més del quetx? És el moment. El Ciutat Badalona fa 90 anys i dissabte 8 de juny el Port de Badalona, el seu port, acull la V Trobada de Vela Tradicional, jornada en la que es podrà visitar el quetx i unes deu embarcacions més que acompanyaran l’amfitrió en la seva festa central d’aniversari. Serà el pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, el Sant Ramon, del Bricbarca, La Peregrina, La Pepeta, Sa Illa, Sa Xicota, La Xerina, La Menjavent, la Dalaltzó…embarcacions de vela llatina que també hi volen ser-hi present en aquesta festa de reconeixement i recuperació de les embarcacions que naveguem a mode tradicional.

 Del Maria Assumpta al Ciutat Badalona

De fet, la vigília, el divendres  7 de juny, a les 19h, Marcel Mongay, una de les persones tota clau en  l’operació d’adquisició i recuperació de l’embarcació i el seu retorn al mar, farà una exposició titulada “Del Maria Assumpta al Ciutat Badalona”, en la que es farà un repàs de la tradició nàutica i marinera de la ciutat amb aquestes dues embarcacions de referència. I és que, sens dubte hi ha un fil conductor entre el bergantí i el quetx. A principis dels anys 90 un grup de ciutadans i ciutadanes de Badalona van tenir el somni de recuperar la part oblidada del passat marítim de la ciutat. L’enfonsament, el 30 de maig del 1995, del Maria Assumpta, construït a Badalona el 1858, va frustrar de manera definitiva les gestions per portar aquesta joia del nostre patrimoni marítim a la ciutat d’origen. Amb tot, el somni no s’havia trencat. Per fer possible aquest projecte només faltava un vaixell que permetés el retorn i la divulgació de la navegació tradicional a Badalona. Des de la tardor del 2005 el capità Marcel Mongay tenia ullat un quetx que hi havia al port de Torredembarra: el Johanne Regina. En cooperació amb l’Escola del Mar de l’Ajuntament de Badalona van visitar el vaixell i, impressionats per l’estat de conservació van començar a buscar la manera d’aconseguir finançament per portar el Johanne Regina a Badalona. Finalment, el juny del 2006 Marina Badalona S.A., l’empresa que gestiona el Port de Badalona, va adquirir el vaixell. Després d’una important transformació i en estreta cooperació amb l’Associació d’Amics del quetx Ciutat Badalona, que aporta la tripulació i una part important del manteniment, es va fer possible el somni i al 2011 va tornar a la mar. Sens dubte, l’Associació Amics del quetx Ciutat Badalona és un dels puntals de l’èxit del projecte.  L’entitat sense ànim de lucre es constitueix  formalment el  març del 2011 i amb més de 250 socis, dels quals prop d’un centenar ha completat la formació de tripulant, difon  i promou les tècniques de la navegació tradicional, i manté  en actiu el quetx Ciutat Badalona, en col·laboració amb l’armador del vaixell, la societat Marina Badalona SA. Les navegacions i la formació de nous tripulants no són les úniques activitats que realitza l’Associació, ja que a través de diferents grups, es porten a terme també les tasques de petit manteniment del vaixell, activitats culturals i lúdiques entre les quals el Cantaquetx – grup de música que recupera les cançons tradicionals del mar i de taverna i en fa concerts allà on els criden- , i tasques de difusió i comunicació obertes a tots els socis en relació amb el món del mar, en general.

 Tot això celebrarem el dissabte: quetx, associació i cultura marina

L’aniversari dels 90 anys del bastiment d’aquesta embarcació suposa una oportunitat per implementar diferents projectes de difusió, acostament, promoció, pedagogia dels valors de la navegació tradicional a sectors als que d’entrada aquest acostament és nega perquè es percep llunyà i elitista i persegueix, amb un seguit d’accions a les que s’ha de donar continuïtat, sociabilitzar i democratitzar un bé comú com és l’embarcació propietat d’un ens públic a partir de diferents iniciatives, que neixen i s’impulsen amb la voluntat de mantenir-se i repetir-se en els següents exercicis. L’aniversari ha de servir per visibilitzar l’existència del quetx i apropar la ciutadania de referència, en primera instància la població de Badalona, per apropar-se als valors del mar, i lluitar per un ús massa intensiu i de temporada de la platja. En el marc de l’aniversari s’ha reforçat la línia de formació a joves per ser grumets del quetx, amb l’institut Enric Borràs, proposta que al setembre s’ampliarà a la resta de centres de secundària de la ciutat. La cita central de l’efemèride del quetx coincideix amb el Marina Day, la jornada de portes obertes dels ports esportius. De manera que a l’eix central de les visites a les embarcacions clàssiques se suma la promoció d’altres esports nàutics i especialment, activitats, com una obra de teatre adreçada al món familiar i infantil del rebuig d’un sol ús del plàstic, eix central de la jornada.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom