Badalona estudia aturar els pagaments a les subministradores que no subscriguin el conveni contra la pobresa energètica

0
870
L’Ajuntament de Badalona està avaluant aturar els pagaments a les empreses energètiques fins que subscriguin el conveni amb les administracions públiques contra la pobresa energètica que va firmar-se el passat mes de gener. Així ho ha explicat la regidora de Serveis Socials del municipi, Agnès Rotger, que ha indicat que l’objectiu de la mesura és que les companyies “compleixin amb la seva responsabilitat social”.
Segons aquest document, que van impulsar la Generalitat, les quatre diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, les subministradores haurien de cobrir com a mínim la meitat del cost de la pobresa energètica, inclosa la despesa que suposa per a les administracions la gestió d’aquestes situacions.

La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, Agnès Rotger, ha manifestat que “la prioritat dels ajuntaments és garantir els drets bàsics de la ciutadania, i no pas treballar perquè algunes empreses redueixin la seva morositat gràcies als diners públics”.
Amb tot, ha remarcat que les famílies vulnerables tindran garantit, com fins ara, el subministrament tot i que des de l’Ajuntament es decideixi aturar els pagaments a les empreses.

Més d’un miler de talls evitats

Rotger ha assegurat que els Serveis Socials de Badalona seguiran informant les companyies de quines famílies amb impagaments són vulnerables, de manera que no se’ls podrà tallar el subministrament segons la Llei d’Habitatge 24/2015.

Aquestes notificacions han permès evitar 1.090 talls durant els tres primers mesos de l’any 2017 a Badalona. L’Ajuntament garanteix que no hi ha cap família en situació de vulnerabilitat que no disposi del subministrament d’aigua potable, electricitat o gas.

A més, apunta que en aquests moments totes les empreses subministradores informen els Serveis Socials abans d’efectuar un tall, tal com indica la llei. L’empresa Gas Natural Fenosa ha estat l’última a complir aquest requeriment. “Gràcies a la pressió intensa i la denúncia pública hem estat un dels primers ajuntaments que hem aconseguit que Gas Natural enviés la llista i, per tant, complís aquesta llei que defensa les persones més vulnerables”, ha afirmat Rotger.

La regidora ha destacat que a Badalona s’atenen gairebé 20.000 persones, un 9% de la població, i ha explicat que la tramitació dels ajuts de la pobresa energètica contribueix a col·lapsar l’administració. “Hem de destinar els nostres esforços i recursos en ajudar les persones a sortir del cercle de la pobresa, que és la nostra prioritat”.

D’altra banda, des dels Serveis Socials de l’Ajuntament es continuaran implementant programes que ajudin a la prevenció o a pal·liar els efectes de la pobresa energètica. En aquest sentit, a més de l’acompanyament i l’assessorament de les famílies vulnerables, es va engegar a finals del 2016 un pla pilot d’auditories energètiques.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom