Aquesta setmana a Opinió en Jordi Marcos ens parla de: “La vara”

0
1095

No fa massa dies, l’alcaldessa de Badalona, juntament amb quatre-cents alcaldes més, va escenificar una performance en recolzament del ex-President Artur Mas a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en ocasió de la seva citació en relació als fets del proppassat 9-N.

Val dir que vaig trobar a faltar, aquell dia, vora quatre-cents alcaldes més, que amb anterioritat, i vara en mà, havien amenitzat amb precisió nordcoreana altres compareixences públiques del Honorable. Suposo que l’ocasió va brindar als presents l’oportunitat de significar-se amb la causa; les motivacions dels absents només puc aventurar-les.

Volia aprofitar aquest espai per compartir amb el lector quin és el significat de la vara d’un alcalde. El seu origen es remunta a l’Edat Mitjana; i a banda de ser un símbol del poder del càrrec electe, tenia una funció eminentment pràctica.

La societat medieval era eminentment agrària; els alcaldes, en aquella època, havien de decidir sobre assumptes vinculats als conflictes entre veïns motivats per l’ús (o l’abús) que es feia del sòl. Des de invasions de camps de cultiu aliens amb bestiar, fins a les dimensions d’una casa nova que s’havia d’edificar, per exemple. En aquella època no estava instaurat el sistema mètric decimal, per la qual cosa, els instruments de mesura de les coses no estaven unificats.

Atès que en la resolució de conflictes entre les parts era imprescindible disposar d’una eina que permetés dirimir les controvèrsies de manera unificada i inqüestionada per les parts, les medicions oficials dels camps o de les finques es feien, doncs, en vares, fent servir la vara de l’alcalde, la dimensió de la qual era respectada per dret consuetudinari, sent acceptada per totes les parts com a mesura legal i homologada, atesa l’honorablitat i la condició de fedatari del càrrec que la ostenta.

Les coses han canviat. I la vara de l’alcalde ara gaudeix d’una funció eminentment simbòlica, adreçada a exhibir-se en actes solemnes, on es faci precís ressaltar la presència i el poder del càrrec.

Veure tant venerable símbol d’autoritat brandat com el bastó d’una majorette davant la seu d’un tribunal ja ens hauria de fer reflexionar una mica a tots sobre el nivell dels nostres càrrecs electes; potser és demanar massa als seus excel·lentíssims un mínim barnís d’Història? O de vergonya?

Per no parlar d’una evidència que simbòlicament, aquests alcaldes, entre els qui compto la meva, usurpen. La vara d’alcalde és un símbol que representa la ciutat en tot el seu conjunt. És un símbol amb una funció i una vocació inequívocament unificadora. I molts conciutadans badalonins (m’atreviria a dir que una majoria) no compartim el vassallatge de l’alcaldessa i el seu govern al Sr.Mas i els seus Mariachis.

I no el compartim ja que molts creiem que un bon ciutadà és el que no pot tolerar, a la seva pàtria, un poder que tingui la pretensió de ser superior a les lleis. El que declarava aquell dia ho ha de tenir molt clar. I els que l’esperaven fora, vara en mà, haurien de saber-ho.
Així que un altre dia deixi la vara (amb la que ens hem de mesurar tots) a casa. No és seva. És nostra.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom