Estat d’alarma pel coronavirus

0
13956

L’alcalde de Badalona, Àlex Pastor, ha signat aquest divendres un decret per a la declaració d’emergència per poder fer front a l’epidèmia del coronavirus. Aquest decret permet establir un marc legal que dona cobertura per abordar les despeses imprevistes que puguin sorgir durant el període en què l’epidèmia no estigui controlada. Aquesta declaració dona cobertura a les actuacions portades a terme amb anterioritat a aquesta declaració i a les posteriors, sempre que s’hagin produït amb motiu o ocasió de l’emergència esmentada. El decret ordena l’execució de les mesures adients indispensables per eliminar les situacions de perill a les persones i béns per a prevenir l’epidèmia.

El govern català ha ordenat el tancament d’àrees comercials que no estiguin destinades a l’alimentació i a productes de primera necessitat, pistes d’esquí, gimnasos, locals d’oci nocturn (discoteques). Es tracta d’una nova restricció per contenir la propagació el coronavirus. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha recomanat l’ajornament de trobades, reunions i manifestacions. A més, ara que s’apropa el cap de setmana, ha demanat limitar i evitar qualsevol desplaçament.

D’altra banda, el govern espanyol ha anunciat aquest divendres l’Estat d’Alarma, a partir d’aquest dissabte, durant 15 dies. 

El TOT Badalona ha resumit les principals novetats a la ciutat sobre els efectes del conoravirus:

Seguretat

Es declara l’activació del Cos de la Guàrdia Urbana i del personal de protecció civil com a serveis públic d’intervenció i assistència a emergències de protecció civil i, en conseqüència, advertir que es podran suspendre les llicències i permisos del seu personal durant aquesta activació. El decret apel·la a la ciutadania a seguir, de forma individual i col·lectiva, les mesures de contenció i interacció social recomanades per les autoritats, per la prevenció de la propagació del coronavirus amb la màxima responsabilitat, serenitat i solidaritat. La recomanació s’adreça a totes les activitats amb assistència de pluralitat de persones, tant en l’àmbit públic com privat (com, per exemple, les superfícies comercials o manifestacions culturals o similars). També s’ha establert un pla de contingència per poder establir torns rotatius del personal de l’Ajuntament.

Mesures individuals i col·lectives

Atesa l’activació en fase d’emergència 1 del Pla d’actuació del PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc, des de l’Ajuntament es torna a insistir a la ciutadania a seguir les següents mesures de contenció:

– Seguir les mesures de precaució en la interacció social, amb responsabilitat, paciència i calma.

– Evitar desplaçaments innecessaris.

– Evitar totes aquelles accions que propiciïn activitats grupals i socials amb d’altres persones:

-Trobades familiars o amb amics, especialment en cas de fer-se amb infants o gent gran

-Visites a cases d’altres

– Anar a llocs tancats com cinemes, restaurants o zones recreatives, i espais de publica concurrència

– És molt important fer co-partícep d’aquestes mesures a tots els col•lectius de la nostra societat: joves, gent gran, infants i adults.

Educació

La Generalitat ha tancat a partir de divendres totes les escoles, instituts i universitats de Catalunya, també a Badalona. Es tracta d’una mesura que s’estava estudiant en les últimes hores i que finalment s’ha decidit adoptar per frenar la transmissió del coronavirus. Catalunya segueix així l’exemple de la Comunitat de Madrid i d’Euskadi. L’Ajuntament de Badalona, seguint les instruccions del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, tancarà totes les escoles bressol municipals a partir d’aquest divendres 13 de març, i fins al divendres 27 de març, ambdós inclosos, per contribuir a la contenció del coronavirus. Aquesta mesura afecta les escoles bressol municipals Nero-Nas; Pam i Pipa; Ralet-Ralet; Uni-Dori i Virolet.

Casals d’avis de dia 

L’Ajuntament ha tancat tots els casals municipals de gent gran durant 15 dies en tractar-se d’un col·lectiu de risc.

Comerç

Suspensió dels 3 Encants que se celebren a la ciutat (dimecres, divendres i dissabte), fins al 30 de març. Els mercats municipals resten oberts amb normalitat. Ajornament de les fires comercials següents: Fira Badaterra (13, 14 i 15 de març) i la Fira comercial a la plaça de Pompeu i Fabra (27, 28 i 29 de març).

Cultura i oci

Suspensió durant 15 dies de totes les activitats organitzades als teatres municipals de Badalona, la qual cosa suposa la cancel·lació del Festival Blues i Ritmes i de totes les actuacions previstes en els tres teatres de la ciutat: Zorrilla, Principal i Blas Infante. Suspensió d’actes de ciutat, com la Fira Badaterra que s’havia de fer a la plaça Pompeu Fabra. Tancament al públic dels equipaments culturals fins al 13 d’abril. Això inclou els espais com les biblioteques, les sales d’exposició, els teatres municipals, el Museu municipal i els centres cívics. Altres espais privats, com el Círcol han modificat la seva programació. A més, les principals discoteques de la ciutat, com la Carpa de Titus, Espai Titus o Sarau 08911 han anunciat el seu tancament, en un principi durant les dues pròximes setmanes.

Religió

Suspensió durant 15 dies de totes les activitats de culte programades en equipaments municipals. Suspensió de l’acte previst per a aquest dissabte, 14 de març, al Centre Cultural l’Escorxador de la tercera pregària per la Pau a Badalona en la qual estava prevista la participació de membres de les diverses creences i conviccions que hi ha a la ciutat.

Oficines municipals

Tancament al públic fins al 13 d’abril del Badiu Jove, els Espais Joves, l’Oficina de Turisme, l’Escola del Mar i l’Escola de Natura. Tancament al públic fins al 13 d’abril del Centre de Recursos i Assessorament per a les Dones (CRAD). El Cdiap (Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç) i l’EAIA (Equip d’atenció a la infància i l’adolescència) de l’IMSP (Institut de Serveis Municipals Personals) mantindran un dispositiu d’atenció per a urgències i l’atenció programada, no urgent, quedarà posposada fins al 13 d’abril. Com a criteri general, el servei d’atenció al públic a l’Ajuntament de Badalona es farà amb cita prèvia durant els pròxims 15 dies. S’estipulen mesures de contenció en el sentit d’establir torns rotatius en tots els serveis i departaments a partir del proper dilluns 16 de març. Les persones que romanguin a casa haurien d’estar en disposició de ser cridats per necessitat del servei. Tanmateix es facilitarà la possibilitat de realitzar teletreball a tots els treballadors municipals que per les característiques del seu lloc de treball, ho puguin dur a terme.

Salut

El departament de Salut ha demanat als centres sanitaris que ‘evitin’ proves que no siguin urgents per prioritzar l’atenció al coronavirus. L’objectiu és que el sistema sanitari estigui ‘preparat’ i ‘pugui absorbir’ els possibles casos d’infecció, segons ha explicat en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés. Des de l’Hospital Germans Trias i Pujol han emès un comunicat on asseguren que el centre funciona amb total normalitat, tot i els casos positius de coronavirus que s’estan tractant a l’hospital.

Esports

Tancament al públic dels equipaments esportius municipals fins al 13 d’abril. Això inclou piscines, camps de futbol, poliesportius, pistes d’atletisme, gimnasos, petanca, etc. Totes les competicions oficials, com l’ACB on juga la Penya o la 2B de futbol, on juga el CF Badalona han estat ajornades, almenys durat les dues pròximes jornades. Altres esports i categories també afectats, com l’esport amateur, futbol americà o rugbi. Des de la Federació Catalana de Bàsquet ha suspès la competició durant, com a mínim, 15 dies. Això afecta tots els equips de bàsquet de Badalona, com el Círcol, Sant Josep, Minguella, entre molts altres. Això també afecta als entrenaments.

*Aquesta informació s’anirà ampliant o bé modificant durant les pròximes hores

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom