S’implanta amb èxit el primer sensor per la monitorització remota del cor

0
1703

Un equip de cardiòlegs de l’Hospital Germans Trias de Badalona ha implantat amb èxit un dispositiu de monitorització remota del cor. Aquest sensor permet que els cardiòlegs puguin fer un seguiment diari i a distància de l’activitat del cor dels pacients amb insuficiència cardíaca i, a través de la informació telemètrica, detectar a temps real els canvis en la pressió del flux sanguini en l’artèria pulmonar que indiquen un empitjorament de la funció del cor.
“Els pacients que reben aquest implant ens poden enviar les seves lectures diàries a través d’internet des dels seus domicilis, de manera que podem monitoritzar i ajustar les seves medicacions de manera immediata. És una tecnologia revolucionària i innovadora”, explica Antoni Bayés, director clínic de Cardiologia de Germans Trias.
“La majoria de les hospitalitzacions de pacients amb insuficiència cardíaca ocorren com a resultat de la retenció de líquid en el cos que causa un increment de la pressió de l’artèria pulmonar. Aquest fet roman latent fins que és massa tard per tractar-lo i el pacient acaba necessitant ser ingressat. Ara serem capaços de monitoritzar la pressió de l’artèria pulmonar de manera diària i això, sens dubte, reduirà els ingressos hospitalaris, millorant la qualitat de vida dels pacients i alleujant la càrrega de treball hospitalària com a resultat. Realment, és un canvi total de la pràctica clínica”, afegeix Bayés.

Una intervenció pionera a l’estat
El Dr Omar Abdul-Jawad, de l’equip d’Hemodinàmica de Germans Trias, va realitzar la primera intervenció per implantar el sensor el passat dimarts 23 de juliol. Es tracta d’una experiència pionera a Espanya i Portugal i el pacient, un home de 63 anys, va ser donat d’alta l’endemà de la intervenció.  El pacient va ser seleccionat després que en el darrer any hagués hagut d’ingressar fins a tres vegades a l’Hospital per culpa d’unes descompensacions que es podrien haver evitat reajustant el medicament a temps.
El dispositiu CardioMEMS és un sensor diminut sense bateria que s’implanta a l’artèria pulmonar des de l’engonal, rep l’energia de manera externa i no requereix reemplaçaments en cap moment. En el seu domicili, els pacients amb insuficiència cardíaca fan servir una unitat electrònica portàtil i un coixí especial que conté una antena per prendre lectures diàries del sensor. El procés de lectura és simple i pren només uns minuts.
El dispositiu telemètric ha estat validat en l’estudi CHAMPION, un assaig clínic multicèntric internacional, amb resultats molt positius, demostrant una disminució de hospitalitzacions de més del 50% per als pacients amb insuficiència cardíaca que utilitzen aquest sensor.

La insuficiència cardíaca, una malaltia d’alta prevalença
A Catalunya hi ha unes 180.000 persones amb insuficiència cardíaca. Es tracta d’una malaltia d’alta prevalença que, degut a l’augment de l’esperança de vida i als millor resultats obtinguts en el tractament d’altres cardiopaties, com l’infart de miocardi, està adquirint xifres epidèmiques a Europa, on es calcula que hi ha uns 10 milions de persones afectades.
La insuficiència cardíaca succeeix quan el cor no bombeja suficient sang a la resta del cos. Això provoca símptomes com manca d’alè a l’hora de respirar, tos seca, sudoració en els turmells i les cames, guany de pes, fatiga i ritmes cardíacs irregulars, que suposen una pèrdua de la qualitat de vida dels pacients.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom