L’ICO Badalona ja té en ple funcionament dos nous acceleradors lineals per al tractament de radioteràpia

0
789

L’ICO Badalona ja té en ple funcionament els dos acceleradors lineals (AL) donats per la Fundació Amancio Ortega. El primer accelerador d’última generació True-Beam de Varian Medical Systems es va posar en marxa el passat mes de juliol i el segon, de les mateixes característiques, ha començat a tractar els primers pacients aquesta setmana. L’Institut Català d’Oncologia és la institució catalana que ha rebut més acceleradors lineals, un total de sis, que es repartiran dos a cadascun dels seus centres a l’Hospitalet, Badalona i Girona. La implantació d’aquesta tecnologia a tots els territoris manté a l’ICO al capdavant de la innovació tecnològica en oncologia radioteràpica. Aquest nou accelerador implicarà una millora significativa en el tractament del càncer a tot l’Àmbit Metropolità Nord de la Regió Sanitària Barcelona del Servei Català de la Salut i a les persones que hi reben assistència. Els centres sanitaris vinculats a la Xarxa ICO d’aquesta regió sanitària són l’Hospital Municipal de Badalona, l’Hospital de l’Esperit Sant (Santa Coloma de Gramenet), l’Hospital de Mataró (Consorci Sanitari del Maresme) i l’Hospital de Calella (Consorci de Salut del Maresme i la Selva).

Per a què serveix un accelerador lineal ?

L’accelerador lineal és un dispositiu que s’utilitza als serveis d’Oncologia Radioteràpica per tal de dur a terme tractaments avançats de radioteràpia, que consisteixen en la utilització de feixos de radiació d’alta energia per al tractament dels pacients amb càncer.

L’objectiu d’aquests tractaments és destruir els tumors sense danyar el teixit sà, inclús moltes vegades la radioteràpia permet eliminar completament el tumor. En altres ocasions s’utilitza per reduir la mida del tumor i per facilitar, posteriorment, l’extirpació quirúrgica o tractar de forma preventiva les zones de risc. També, sovint, s’utilitza en els tractaments pal·liatius per controlar el dolor i millorar la qualitat de vida.

En el cas d’aquests nous acceleradors lineals True-Beam, permetran dur a terme tractaments avançats com la radioteràpia estereotàctica corporal (SBRT) i d’altres  tècniques més avançades com la modulació del feix de radiació amb arc i velocitat alta, així com radioteràpia adaptada al moviment respiratori, gràcies a la seva tecnologia de gestió anomenada ‘gating’, aplicada a l’obtenció d’imatge integrada i a l’administració d’altes taxes de dosis. A més, l’alta precisió permet reduir els efectes secundaris i disminuir la possible toxicitat sobre els pacients.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom