L’esperit Olímpic a l’època romana marcarà la Magna Celebratio d’aquest any

0
1502

Aquest any la Magna Celebratio, el festival romà de Badalona, arriba a l’edició número 13 i ofereix tot un seguit d’activitats adreçades a grans i petits que tindran les recreacions històriques com a protagonistes. En aquest àmbit s’oferirà activitats relacionades amb el món de l’esport amb motiu del 25è aniversari de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992, dels quals Badalona va ser subseu. També recordarem el poeta llatí Ovidi (43-17 dC), un dels autors més coneguts de l’època romana, per tal de commemorar el bimil·lenari de la seva mort. La Magna Celebratio tindrà lloc del 27 al 30 d’abril.

L’esperit Olímpic a l’època romana

Els romans van adoptar i assimilar molts trets de la cultura grega al seu propi estil de vida, com el culte als déus de l’Olimp. I precisament a la ciutat grega d’Olímpia era on se celebraren cada quatre anys els prestigiosos Jocs Olímpics, els guanyadors dels quals rebien honors i glòria. L’esperit olímpic també va ser assumit per la cultura romana, amb algunes diferències. Així, mentre per als grecs l’esport anava vinculat a l’esforç personal, en el cas dels romans era més aviat una activitat d’oci o una competició convertida en autèntic espectacle de masses.

Durant aquesta Magna Celebratio podrem assistir a l’entrenament dels atletes per enfrontar-se a un pentatló, una de les proves més dures de l’esport olímpic. Recrearem també les curses de carros, que eren les que més espectadors aglutinaven a l’època romana, i sabrem quines eren les rivalitats entre aficions, les normes de la competició i els premis per als guanyadors.

Ovidi

S’oferiran tallers i demostracions entorn de dues obres cabdals d’aquest autor: Ars Amandi, dedicada a l’amor i als consells de bellesa, i Les Metamorfosis, autèntica obra mestre que descriu les transformacions esdevingudes en el món mitològic.

Visita a les noves restes descobertes 

Durant la Magna Celebratio es podran veure els espais museïtzats de la ciutat romana (Termes i Decumanus, al Museu; Casa dels Dofins, Jardí de Quint Licini i Conducte d’aigües) i fer visites guiades a diversos espais d’època romana, no museïtzats, que habitualment no estan oberts al públic. En aquesta ocasió es podrà veure sense guia el mosaic de la Torre Vella, i amb guia les restes conservades al subsòl d’un edifici de la plaça de la Constitució, els fonaments del teatre i les restes descobertes al lateral de la C-31, que s’observaran des de fora. Les places per a aquesta darrera activitat són limitades i cal treure l’entrada, gratuïta, al punt d’informació del Museu, trenta minuts abans de l’inici de l’activitat.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom