Aquest dilluns comença la campanya de la grip

0
898
El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), vol augmentar en la campanya de vacunació contra la grip que comença aquest dilluns la taxa entre els professionals sanitaris, que actualment és baixa i se situa al voltant del 23%. Els responsables de Salut Pública esperen aconseguir un salt qualitatiu, similar al que es va assolir en la campanya passada, quan el focus es va posar en les dones embarassades i es va passar del 5 al 22,7% de vacunades. Una xifra molt satisfactòria seria arribar al 40%, han apuntat. “Els professionals sanitaris estan molt exposats a la infecció, poden ser transmissors del virus i són un col·lectiu exemplar”, ha afirmat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que ha deixat clar: “La grip no és una malaltia banal, és potencialment greu i vacunar-se és la millor manera de prevenir-la”.

El principal objectiu de la campanya d’aquest any és evitar que els professionals sanitaris puguin contagiar els malalts o les persones amb més risc de complicacions, alhora que es protegeixen de forma individual ja que tenen un risc molt més alt de contagi que la població general. Els professionals sanitaris tenen una incidència de grip entre 3 i 5 vegades superior a les persones que no treballen en aquest àmbit i alguns estudis assenyalen que poden ser causants d’entre un 3 i un 17% dels casos de grip que es produeixen. De mitjana, un 10% dels casos s’associa a l’activitat assistencial.

Altres grups de risc: embarassades, malalts crònics i majors de 60 anys

A banda dels professionals sanitaris, la campanya antigripal del Departament de Salut incideix com cada any en la vacunació de la resta de grups de risc, com són les embarassades, els malalts crònics i amb factors de risc de totes les edats i les persones més grans de 60 anys.  Després de l’augment de l’any passat de la vacunació entre les dones embarassades, els responsables de Salut Pública esperen tornar a incrementar la taxa de cobertura en aquesta campanya. Cabezas ha assenyalat que voldrien arribar al 25% i que el 30% entra dins les previsions més optimistes.  Les persones amb problemes de salut crònics i amb factors de risc registren una cobertura vacunal baixa: d’un 32,3% entre 0 i 14 anys i d’un 20% entre 15 i 59 anys. Entre les persones més grans de 60 anys, la cobertura vacunal se situa en el 54,25%. La campanya de vacunació contra la grip també s’adreça als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris i a professionals com ara policies, bombers, personal de protecció civil, d’emergències sanitàries i d’institucions penitenciàries, entre d’altres.

1.200.000 dosis de vacunes

El Departament ha adquirit més d’1.200.000 dosis de vacunes que estaran disponibles a tots els CAP i centres vacunals. El període òptim de vacunació és fins el 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 110,7 casos per 100.000 habitants. Amb tot, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip. L’any passat, l’activitat gripal a Catalunya va ser moderada-alta i va causar 1.306 casos greus confirmats pel virus de la grip. El 64,5% no estaven vacunats; un 79,8% presentaven algun factor de risc i un 61,3% eren persones més grans de 64 anys. La malaltia va provocar 175 defuncions, de les quals el 57,3% eren persones no vacunades.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom