ASACO i Can Ruti s’uneixen per commemorar el Dia Mundial del Càncer d’Ovari

0
177

En el marc del Dia Mundial del Càncer d’Ovari, l’Associació d’Afectades per Càncer d’Ovari i Ginecològic (ASACO), en col·laboració amb l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, organitza una jornada científica i social al BCIN, Centre de Convencions de Badalona el proper 11 de maig de 9 a 14 hores amb l’objectiu de donar visibilitat al càncer d’ovari i les necessitats de les pacients.

La jornada, titulada “Front al càncer d’ovari: Pots ser víctima o supervivent”, comptarà amb la participació de professionals sanitaris i pacients destacats, i compta amb l’aval de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM ), el Grup Espanyol de Recerca en Càncer Ginecològic (GEICO), l’Associació Espanyola de Fisioterapeutes (AEF) i el Grup Espanyol de Pacients amb Càncer (GEPAC).

En aquest sentit, el Dr. José Luis Sánchez Iglesias, expert en ginecologia oncològica de l’Hospital, explica que la cirurgia segueix sent un pilar fonamental en el tractament del càncer d’ovari avançat i és fonamental que les pacients siguin tractades per ginecòlegs oncòlegs experts i en centres amb experiència, per a millorar els resultats quirúrgics i la supervivència.

Segons les estimacions de la Coalició Mundial de Càncer d’Ovari, per a l’any 2050 s’espera que dotze milions de dones rebin el diagnòstic de càncer d’ovari, i vuit milions moriran a causa d’aquesta malaltia. Aquesta xifra de mortalitat projectada supera la població de Hong Kong i duplica la de Los Angeles. A Europa, el càncer d’ovari ocupa el setè lloc com a causa de mort per càncer entre les dones, amb aproximadament 65.000 nous casos diagnosticats cada any i 42.700 morts a causa d’aquesta malaltia, segons dades de la Societat Europea d’Oncologia Ginecològica (ESGO). Aquest tipus de càncer representa el 4% de tots els càncers femenins a Europa i és el responsable del 5% de les morts per càncer en dones. A Espanya, es diagnostiquen al voltant de 3.500 casos de càncer d’ovari anualment.

La sessió inaugural comptarà amb la participació de representants de l’Ajuntament de Badalona, el Dr. Jordi Ara Del Rey, gerent Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de Salut, el Dr. Ricard Mesía, cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Institut Català d’Oncologia de Badalona (ICO), i Charo Hierro, presidenta d’ASACO.

Entre les activitats programades destaquen taules de debat sobre temes rellevants com ara la cirurgia en càncer d’ovari, els avenços en el tractament i com afrontar el dia a dia de les pacients, abordant el biaix de gènere i la sexualitat. A més a més, es presentarà una aplicació mòbil per a pacients amb càncer d’ovari, a càrrec de Patricia Valero Valdelvira, Infermera de Transformació Digital de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

La Dra. Lorena Fariñas-Madrid, oncòloga mèdica especialitzada en càncer ginecològic, assenyala que el tractament sistèmic del càncer d’ovari ha experimentat significatius avenços en els últims anys, cosa que ha portat a una millora substancial en el pronòstic i la qualitat de vida de les pacients. Aquests progressos han estat possibles gràcies al continu treball de recerca al camp oncològic.

Aquesta jornada compta amb el suport d’AstraZeneca, MSD, GSK, Roche i Pharmaand, i Charo Hierro, presidenta d’ASACO, destaca la importància del suport de la indústria i de les diverses societats científiques en la missió de conscienciar sobre el càncer d’ovari i millorar atenció a les pacients. Reconeixent que la lluita contra aquesta malaltia no es pot abordar de manera aïllada, ressalta el paper essencial d’associacions com ASACO en el procés de recuperació de les pacients. L’única associació nacional dedicada als càncers ginecològics, ASACO proporciona un entorn de col·laboració i suport mutu a les pacients, les seves famílies i professionals.

Ferro continua destacant la importància de conscienciar tant les dones com la societat en general sobre el càncer d’ovari, una malaltia silenciosa que en molts casos es diagnostica tard. Subratlla la necessitat que tant les dones com els metges d’atenció primària disposin de més informació per detectar la malaltia a temps i millorar-ne el pronòstic en cas de diagnòstic, assegurant que no sigui una qüestió de sort.

Activitats DMCO 2024

El Dia Mundial del Càncer d’Ovari també se celebrarà amb diverses activitats a diferents ciutats d’Espanya, incloent-hi il·luminacions emblemàtiques, xerrades informatives i taules de debat a hospitals i centres de salut. Per a més informació sobre aquestes activitats, podeu contactar amb ASACO o visitar la pàgina web www.asociacionasaco.es

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom