El proper dijous, dia 16 de maig, el Museu inaugura Fang i foc. La ceràmica a Baetulo, una mostra creada amb l’esperit de remarcar la importància d’aquest material, humil, però d’una gran versatilitat i durabilitat, que es convertí en imprescindible per a la societat romana. Veurem com, en el cas de Baetulo, ens han arribat testimonis molt valuosos d’entre la multitud d’objectes que es fabricaven a les figlinae –terrisseries- de la ciutat.

L’exposició reuneix peces -algunes restaurades per a l’ocasió i que no s’han mostrat mai-, d’àmbits diversos, com la construcció (canonades, antefixes, teules), el comerç del vi (àmfores), i la vida domèstica (llànties, vaixella o peces de teler) i religiosa (ares).

L’estudi dels materials conservats al Museu ha permès constatar, per exemple, que les àmfores, destinades inicialment a transportar líquids, podien tenir altres funcions, com la de canalitzar aigua o la de formar part d’un dic subterrani de drenatge per a les cases, com demostra la recreació de la filera d’àmfores que es va trobar in situ a l’excavació de Can Peixau, una zona habitualment plena d’aiguamolls on calia protegir els edificis d’esfondraments amb aquests sistemes constructius. Les anàlisis de pastes, d’altra banda, també han permès confirmar que un important nombre de fitxes de joc està fet de fragments de gerres i plats trencats.

Tenim, doncs, al Museu, prou testimonis que confirmen que els romans practicaven la sostenibilitat –almenys en alguns aspectes- i que era habitual reutilitzar i donar una segona oportunitat a uns materials de rebuig que, d’altra manera, haguessin anat a parar a l’abocador.

Igualment destacable és la recuperació d’un conjunt d’àmfores de vi que conserven els tituli picti, unes inscripcions on es feia constar el nom del productor, el pes, els anys d’envelliment o el moment en què es va envasar, indicacions que són clarament l’antecedent de les etiquetes dels vins actuals.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom