60 anys de la gran nevada del 62

0
1036

La proximitat del mar fa que ben rarament hi nevi a Badalona i, menys encara, que la neu quedi als carrers. L’última nevada a Badalona que recordaran les nostres retines és la del 8 del març del 2010. En aquella ocasió no hi va haver cap barri que se salvés de la neu. Els gruixos de neu van anar dels 5 cm de la platja dels Pescadors fins als 25 cm mesurats al capdamunt de la Coscollada. No obstant això, al Nadal de l’any 1962 sí que va nevar de veritat. Enguany es compleixen 30 anys d’una nevada que va quedar en el record de tots els badalonins.

Era el 24 de desembre de 1962, en acabar la Missa del Gall, va començar a caure aiguaneu i, seguidament, una tempesta de neu es va precipitar sobre la ciutat badalonina. 24 hores de neu i fred que van deixar tota Badalona completament blanca registrant-se un metre de neu en algunes zones.

La ciutat va quedar incomunicada durant diversos dies: estava tallat el trànsit de vehicles, autobusos i tramvies i les vies del tren van quedar sota la neu. Els veïns van sortir al carrer amb pales per obrir camins i poder sortir de casa seva. Malgrat tot, no es van haver de lamentar desgràcies personals, només fractures per caigudes. Algunes persones que havien anat a celebrar Nadal amb els seus familiars, no van poder tornar a casa. Durant dos dies Badalona va quedar incomunicada.

Tot i les dificultats, alguns veïns van aprofitar els carrers amb més pendent com el Temple i Coll i Pujol per treure els esquís. Només els més grans de la casa recordaran una nevada totalment històrica que deixa imatges de pel·lícula i que si no fos per les fotografies que es van fer ens costarien molt d’imaginar. Les imatges formen part del fons fotogràfics de l’Arxiu d’Imatges del Museu.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom