Can Ruti participa en un estudi que veu complicacions amb pacients amb verola del mico

0
2300

09/08/2022. L’Hospital Universitari Germans Trias i la Fundació Lluita contra les infeccions han participat en la confecció de l’estudi més exhaustiu fet fins ara a Espanya sobre la verola del mico. The Lancet n’acaba de publicar els resultats i entre ells destaca que el 40% dels pacients d’aquest estudi observacional –realitzat en tres unitats de salut sexual de Madrid i de Barcelona- pateixen complicacions que requereixen tractament mèdic.

Així, la col·laboració entre el Servei de Malalties Infeccioses del Germans Trias, de l’Hospital Universitario 12 de Octubre i de l’Hospital Vall d’Hebron –juntament amb el suport de la London School for Hygiene and Tropical Medicine- també conclou que la infecció es presenta amb freqüència amb manifestacions atípiques i complicacions diferents a les descrites fins ara.

Per últim, també constata que el contacte pell amb pell durant les relacions sexuals s’evidencia com el factor dominant en la transmissió de la verola del mico, per sobre de la transmissió aèria.

Un estudi amb prop de 200 pacients

Al maig es van registrar els primers casos autòctons de verola del mico a Europa, donant lloc a un brot que es manté actiu a 27 països i ha causat més de 11.000 casos confirmats. Espanya és el país més afectat del continent amb 3.738 casos diagnosticats a 27 de juliol.

La comunitat científica segueix manejant escassa informació sobre les característiques epidemiològiques, clíniques i virològiques del brot actual de verola del mico. L’estudi inclou una avaluació exhaustiva d’aquests tres aspectes (epidemiologia, característiques clíniques i virològiques) de 181 participants diagnosticats amb la malaltia a tres grans hospitals d’Espanya, entre ells el Germans Trias.

L’estudi confirma les característiques clíniques observades en altres anàlisis retrospectives, però la mida més gran de la mostra i l’examen clínic sistemàtic van revelar algunes complicacions no reportades prèviament, incloent proctitis, la ulceració amigdalar, i l’edema de penis. L’article també estableix la relació entre tipus de pràctiques sexuals i manifestacions clíniques. Una de les troballes més importants és l’alta càrrega viral que es va trobar en lesions genitals i orals, a diferència de valors molt baixos al tracte respiratori.

Tractament per a lesions a la pell o per malestar general

De l’avaluació prospectiva dels 181 casos confirmats, s’extreu que 175 (98%) són homes, 166 dels quals s’identifiquen com a homes que tenen sexe amb homes. La mitjana d’edat dels afectats és de 37 anys, i la durada mitjana del període d’incubació de la malaltia s’estableix en 7 dies.

Pel que fa a les manifestacions clíniques observades, tots els participants van presentar lesions a la pell, a la regió anogenital (78%) o perioral (43%). El nombre de lesions (entre 3 i 20) és menor al descrit a la literatura mèdica fins ara. S’observen, a més, malestar general previ o posterior a l’aparició de la granellada.

L’estudi recull les següents manifestacions addicionals: 45 (25%) pacients tenien proctitis, 19 (11%) amigdalitis, 15 (8%) edema peneà, i 6 (3%) abscessos. A més, 70 (39%) pacients van requerir tractament mèdic, majoritàriament per reduir el dolor causat per les manifestacions assenyalades. Tres pacients van requerir ingrés per complicacions derivades d’aquestes manifestacions.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom