Un grup de bussejadors proposa campanyes ciutadanes per netejar diversos punts de Badalona

0
2845

En Jaume Juan és professor de busseig i un apassionat del mar. Fa tres anys, Juan va adonar-se del gran problema que representa la brutícia, sobretot plàstics, dins del mar. Va ser llavors quan va decidir crear l’associació “Sin pasaje de vuelta” per tal de fer sortides arreu de Catalunya per netejar el mar. Juntament amb altres bussejadors, i les seves famílies, han fet campanyes de neteja i conscienciació a platges de Lloret, Tossa, Malgrat o Barcelona, entre d’altres. Durant aquestes campanyes, tal com ha explicat Juan al TOT, cada cop s’hi aplegaven més persones per acompanyar els bussejadors i aprofitaven per netejar la sorra i els voltants de la platja. En Jaume Juan, veí del barri de Casagemes, feia temps que volia traslladar aquestes campanyes a Badalona, i des de fa poques setmanes així ho ha fet. La primera neteja va tenir lloc fa dues setmanes, a la platja de la Caleta, a tocar del Port. Després de diverses crides, sobretot a través de les xarxes socials, van netejar la sorra i el seu entorn d’un munt de deixalles de tota mena. Juan ha explicat que van omplir molts sacs de brutícia, uns 70, part d’aquests d’escombraries arribades per les onades dels temporals a la costa. Tot i no tenir permís de l’Ajuntament, “Sin pasaje de vuelta” va tirar endavant la neteja, amb la sorpresa també dels veïns de la Mora. Dies després d’aquesta iniciativa, i un cop l’Ajuntament va recollir els sacs que s’havien recollit en aquesta primera campanya a Badalona, les xarxes socials van poder connectar l’associació amb l’entitat veïnal de la Mora. D’aquí va sorgir la idea de netejar els voltants de les vies del tren, al pas per aquest barri del sud de la ciutat, que fa molts mesos s’ha convertit en un autèntic abocador il·legal, sobretot al cantó muntanya.

Neteja dels voltants de la via del tren

El passat diumenge, membres de les associacions “Sin pasaje de vuelta” i La Mora van trobar-se a les 4 de la tarda per netejar l’abocador il·legal de brutícia. Tot i que el terreny és d’Adif, i després d’hores de feina, van aconseguir omplir unes 140 bosses d’escombraries. L’Ajuntament va enviar un camió de la brigada de neteja per emportar-se part d’aquesta brutícia, tot i que la runa haurà de ser retirada per uns operaris. Juan ha volgut agrair al president de Junts per Catalunya a Badalona, David Torrents, la seva col·laboració personal en aquesta campanya de neteja.

Adif ha de netejar les vies del tren

L’Ajuntament de Badalona ha explicat al TOT que està en converses amb Adif perquè compleixi els seus compromisos de netejar els voltants de les vies del tren i arranjar les tanques malmeses. El passat mes de desembre, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i l’alcalde Álex Pastor van tenir una reunió a la Casa de la Vila per tal que Adif neteges i mantingués les vies del tren. Tres mesos després, l’Ajuntament assegura que s’està pressionant la companyia perquè inici els treballs a les vies.
Properes accions de l’entitat “Sin pasaje de vuelta”
El president de “Sin pasaje de vuelta”, Jaume Juan, ha avançat al TOT que durant les setmanes vinents faran més campanyes de neteja a la ciutat, en concret el dia 30 d’abril, a les 17h, a la Riera de Pomar i el 6 d’abril, a les 17h, a la Riera Canyadó. Juan considera que les accions que no fa l’administració la “poden tirar endavant els ciutadans”. Per col·laborar amb l’entitat s’ha obert un correu electrònic, [email protected]

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom