Temporada de platges a Montgat sense sorra

0
603

Montgat es prepara per a una temporada de bany marcada per canvis excepcionals i manca de platges adaptades al bany. La combinació de factors com les inclemències climàtiques, la falta de sedimentació del riu Tordera i les rieres a causa de la sequera, així com l’impacte de les construccions portuàries, han alterat de manera significativa el perfil de les nostres platges, especialment pel que fa a la pèrdua de sorra.

Els temporals inusuals de sud-sud-oest, amb vents forts i ones d’alta intensitat, han provocat una erosió notable del nostre litoral i les platges de Montgat han experimentat un retrocés alarmant de la línia de costa, perdent fins a 50 metres lineals de sorra. Les conseqüències són evidents: danys estructurals als accessos, inoperabilitat d’alguns elements instal·lats, pèrdua d’espai per a serveis i dificultat d’accés a la platja.

Danys i estat actual de les platges

La Platja de les Roques (Platja de les Moreres) és actualment l’única platja autoritzada per rebre sorra, però la falta de sediment fa ara per ara impossible de saber si en rebrà. La platja ha patit danys al passeig i a la rampa d’accés.

La platja que ha patit pitjors conseqüències ha estat la Platja de les Barques (Platja de Sant Joan), la més concorreguda que ha perdut més del 70% de superfície de sorra i la superfície romanent ha quedat ocupada per l’Escola Nàutica i el Club Marítim, que han hagut de traslladar-se per evitar ser arrossegats pel mar.

La platja de Can Tano-Monsolís ha perdut l’accés directe des de la platja de Sant Joan (les Barques) a causa de l’obra d’emergència realitzada per l’AMB per retirar les terres impactades. Aquesta obra, per motius tècnics, s’allargarà ben bé fins finals de juny, més enllà dels terminis fixats. Així mateix, els accessos directes per sota de les vies actualment no disposen de gaire espai de sorra.

En el vessant positiu, la platja de Cala Taps, habitualment sense sorra, ara mateix disposa d’espai de bany, donats els canvis de vent de llevant a garbí.

El resultat és que, a diferència d’altres anys, lamentablement cap de les platges del municipi disposen, ara com ara, d’accessos de persones amb mobilitat reduïda.

Serveis de temporada

La situació de les platges ha afectat els serveis de temporada, com la vigilància i el socorrisme, que es preveu comencin a principis de juliol. La necessària adequació dels contractes i les obres en curs han retardat la seva implementació. Mentrestant, s’instal·laran cartells informant de la manca de vigilància. Per aquest motiu durant el mes de juny, que les platges no estaran vigilades, i es demana molta prudència als banyistes.  Cal seguir les indicacions que pugui haver-hi i consultar les condicions de la mar abans de banyar-se.

Gestions amb administracions supramunicipals

Des l’Ajuntament s’han mantingut diverses reunions amb les autoritats competents per abordar aquesta situació. Des de l’any 2020 està pendent d’execució un projecte d’estabilització del litoral de Montgat per prevenir futures pèrdues de sorra. El projecte està impulsat per l’Ajuntament, de la mà de Demarcación de Costas, el Servei del Litoral de la Generalitat de Catalunya, la Delegación del Gobierno i el Ministeri de Transició Ecològica. Pròximament, es mantindrà una reunió amb el Ministeri per actualitzar-ne el progrés.

Mentrestant, el Consistori assumirà la gestió de l’escullera artificial creada durant les obres, convertint-la en un punt  d’emmagatzematge de material per a les futures obres d’estabilització del nostre litoral.

Finalment, tenim notícies que ben aviat es duran a terme reparacions i sanejament dels ponts de fusta del passeig marítim, a càrrec de la Demarcació de Costes.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom