“Badalona encara no ha arribat al nivell d’altres fires medievals de Catalunya”

 

 

Com i per què va néixer el grup d’espectacles medievals Aries Ferrus?

Aries Ferrus va néixer farà cosa de 6 anys, dintre de l’Associació de Veïns del barri de Bufalà i, en un primer moment, el grup el vam nomenar «La Orden de la Quimera».

En un principi la idea era donar a conèixer el passat ibèric i medieval de Badalona, ja que ens havíem adonat que el Museu de Badalona parlava poc d’aquests dos períodes. De seguida es va abandonar el projecte de continuar amb el món ibèric per falta de recursos i va evolucionar cap als gladiadors romans per així poder col·laborar amb el Museu de Badalona. Finalment, per falta d’interès per part del Museu, ens vam centrar en època Medieval; aquest cop, més informats.Després d’un any amb l’Associació de Veïns de Bufalà, aquesta, també ens va deixar de donar suport i va ser llavors quan l’Associació Juvenil DeMASIAts, situada a la Masia de Can Canyadó, ens va oferir participar amb ells dins de la Fira Medieval.

L’any 2016 vam decidir renovar la nostra imatge reanomenant-lo «Aries Ferrus Combat Medieval».

Quines activitats realitzeu durant l’any?

La nostra principal activitat és la Festa Medieval de Badalona i els seus espectacles derivats, com ara l’espectacle que s’ha realitzat aquest últim dissabte al centre comercial Màgic Badalona o la Fira Medieval de Tardor que s’ha celebrat a la plaça Pompeu Fabra.

La Fira Medieval de Badalona no és l’única que fem, sempre estem oberts a participar en altres fires medievals, com hem fet algun cop a Cornellà de Llobregat. Finalment, fem un entrenament anual obert a tothom però encara no tenim la data d’enguany. D’altra banda, tots els dijous i dissabtes entrenem a la Masia de Can Canyadó. Si algú n’està interessat es pot posar en contacte amb nosaltres tant per Facebook com per Instagram.

A quina activitat de la Festa Medieval treballeu més com a Aries Ferrus?

La veritat és que a la Festa Medieval farem una mica de tot. El divendres a Dalt la Vila i dissabte i diumenge a Canyadó realitzem combats vinculats a la història de la Festa. També estarem tot el cap de setmana fent ambientació al mercat medieval on instal·larem un petit campament, juntament amb dos altres grups que ens ajuden: «El Legado del Norte» i «Sorte Krager». Junts farem petites activitats, per exemple, tasques de patrulla com a soldats defensors de la Masia i el dissabte per la tarda, un torneig obert a tothom de Softcombat i moltes altres petites activitats d’ambientació que, si voleu saber quines són, ens haureu de venir a veure aquest cap de setmana.

Com eren els combats a l’època medieval?

Per començar, els combats no eren el que normalment veiem a les pel·lícules de Hollywood, hem de tenir en compte que no tothom es podia permetre una armadura completa o una “simple” cota de malla. La major part dels exèrcits medievals estaven conformats pel que s’anomenen lleves, camperols els quals no coneixien altre vida que la del camp, als qui el senyor feudal havia obligat a engrossir les files del seu exèrcit. Aquestes persones anaven a la guerra amb el que tenien, ja fossin pells, pals, llances o el que tinguessin a mà. La seva lluita era bàsicament per supervivència.

Creieu que Badalona ha donat molta importància a l’època romana i poca a l’època medieval?

Sí, però malgrat que la ciutat de Badalona existia durant l’Edat Mitjana sota el nom de Bitulona, no era de gran rellevància, mentre que les restes romanes de l’antiga Baetulo són importants i cada dia n’apareixen de noves. Malgrat això tenim importants testimonis de l’Edat Mitjana com és el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra o algunes restes amagades per Dalt la Vila, entre d’altres.

D’altra banda considero que últimament se li està donant major importància a l’antiga Bitulona, en part pel treball d’Ada Richaud López i  Abraham Giraldés Queralt que, amb l’ajut de l’Associació Festa Medieval Sant Jordi Badalona, han reprès de nou les Jornades Medievals fent enguany la vuitena edició.

A quin nivell consideres que està la Festa Medieval de Badalona?

Malgrat que actualment està a nivell de festa de tota la ciutat i no com una festa de barri com fa uns anys, li falta el suport de l’Ajuntament de Badalona. Encara no ha arribat al nivell d’altres fires medievals arreu del territori català com són les Vic o Montblanc i encara li queda un bon tros, tot i que en els últims anys cada cop està millorant més en els espectacles que ofereix. Per exemple, aquest any compta amb el suport d’un important director artístic badaloní, l’Albert López Vivancos.

Des d’Aries Ferrus cada any intentem millorar el que podem oferir, moltes vegades amb material pagat de la butxaca de tots els membres però, per exemple, aquest any hem aconseguit per primer cop muntar un petit campament i participar el divendres a la nit a la ràtzia de Santa Maria, un espectacle que s’estrena enguany. Considero que, si mica en mica entre tots continuem treballant i l’Ajuntament s’implica, aquesta Festa pot arribar molt lluny.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom