Parlem amb el badaloní Manel Dunjó Coscollano Vicepresident de la FCCE

0
4310

Durant aquests dies la Generalitat de Catalunya ha informat que retirarà el concert a les escoles concertades que no tinguin un 60% d’alumnes del barri. Com pot afectar això a les escoles?

Aquesta és una afirmació que evidentment en l’època propera a la preinscripció crea preocupació i alhora inseguretat entre les famílies dels nens/es que s’han de preinscriure i posteriorment matricular. Ara mateix el Departament té la informació per saber quins són els centres concertats i públics de Badalona que compleixen aquests requisit. Si ha posat aquesta norma en el decret de concerts, que amb tota seguretat condicionarà la continuïtat d’alguns centres de la ciutat, ens podem preguntar perquè ho ha fet, quina és la veritable raó que aparentment sembla que vagi contra natura i que pot vulnerar els drets de les famílies.
Badalona és una ciutat que té una complexitat especial, hi ha zones educatives que tenen una gran oferta de places escolars concertades i altres on predomina la pública. El decret pretén impedir que les famílies portin als seus fills/es al centre educatiu de la seva preferència i en una societat moderna com la nostra, l’administració té l’obligació de respectar la voluntat de les persones, lògicament dins d’un marc regulat, però no d’aquesta manera.

Creu que la Generalitat vol tirar abans de l’estiu aquesta mesura?

És una pregunta que només el Departament pot donar resposta. És cert que durant la negociació les quatre patronals han estat informades, han participat en la redacció i s’han acceptat esmenes, però de cap manera el Departament no pot anar dient que els dos decrets gaudeixen del vistiplau de les patronals, la condició del 60% i de l’infrafinançament que suporta la concertada mai pot ser acceptada per injusta i discriminatòria. En el preàmbul del Pacte per la No Segregació quedava ben clar que l’escola concertada que forma part del Servei d’Educació de Catalunya ha de tenir un finançament d’acord amb les despeses reals per tal d’oferir als seus alumnes una educació reglada de qualitat i així també poder atendre alumnes amb necessitats educatives. Ara no és així i la motxilla que ens van prometre portarien a inici de curs es veu que s’ha perdut.

Aquesta mesura no posa traves als pares que volen portar els seus fills a les escoles concertades que ells trien?

Considerem que aquest projecte no respecta suficientment el dret dels pares a escollir escola ni els acords del Pacte contra la segregació Escolar promogut pel Síndic de Greuges perquè no assegura un finançament suficient que permeti escolaritzar els alumnes en condicions de gratuïtat, ni fa cap mena de planificació a curt termini. Aquest projecte de decret supedita el concert a una programació anual de l’oferta educativa que podrà comportar la supressió d’unitats concertades abans què les famílies hagin pogut optar pel centre de la seva preferència.
Per exemple si una família viu a la zona escolar del centre de les seves preferències se li demana que faci un acte de fe fent la preinscripció en aquell centre, ja que si no s’arriba al famós 60% pot perdre una línia i després on anirà l’excedent d’alumnes. De quina llibertat estem parlant. El Departament ha rebut dels més de 700 centres concertats de Catalunya 130.000 al·legacions al decret d’admissió d’alumnes i durant aquesta setmana en rebrà més pel decret de matriculació. Davant d’una petició popular tan nombrosa a tot el territori no seria millor buscar el consens més ampli possible i evitar aquests desconcert social ?

El govern català ha assegurat que les escoles concertades pateixen per un infrafinançament del sector, però sembla que des de l’administració pública tampoc hi posen remei, no?

El redactat dels dos decrets que han de sortir publicats en el DOGC són les eines legals que s’aplicaran als centres concertats en el futur. El govern pot assegurar moltes coses però tots sabem que fa anys es va publicar la LEC amb un ampli consens de la majoria dels partits polítics i que un dels seus punts era el de millorar el finançament de la concertada. Han passat els anys i no s’ha fet quasi bé res. Les despeses de funcionament que rebem els centres concertat estan congelades des de fa temps i m’atreviria a dir que en el decurs dels anys han perdut poder adquisitiu. Les plantilles estan congelades i si un centre concertat ha volgut posar en marxa nous projectes educatius, la despesa l’ha hagut de pagar amb els mateixos recursos. Des de l’any 2012 el Departament ha deixat de pagar de forma unilateral als mestres i professors l’anomenat Premi de Fidelitat, primer deixant-lo en suspens i finalment retirant-lo dels pressupostos de la Generalitat. Aquesta càrrega econòmica ha caigut com una llosa sobre tots i cada un dels centres concertats de Catalunya deixant malmesa l’economia dels centres durant molts anys, limitant la creació de nous projectes en detriment del projecte de millora de cada centre i dels seus alumnes.
Davant d’aquesta indefensió quina confiança podem tenir respecte al compliment de les obligacions que contrau el Departament davant d’una llei com la LEC o si volem més recentment davant d’un Pacte signat pel Departament, el Síndic, partits polítics i les quatre patronals a favor d’un Pacte per la no Segregació Escolar que afirma que entre altres aspectes molt interessants que l’escola concertada ha d’estar ben finançada.
De moment en el projecte de Pressupostos de la Generalitat no està prevista cap partida de millora del fiançament de la concertada tot i que la comissió creada per calcular el cost real d’un alumne de la concertada ha reconegut un fort infrafinançament.
S’ha previst posar-hi remei, NO, existeix una planificació en el temps per arribar a un finançament que ens permeti treballar en una condició més dignes, passaran deu anys i seguirem amb aquesta precarietat. Són preguntes sense resposta.
La llei i els decrets obliguen a totes les persones a complir-les però sembla que l’Administració està exempta.

Com pot afectar a les escoles concertades de Badalona el pròxim curs aquesta mesura? Alguna escola pot perillar?

Jo no faria excepcions, crec que totes les escoles concertades de Badalona tenen un futur incert si els dos decrets s’apliquen amb rigor. Tinguem present que amb els decrets anteriors també s’han perdut concerts en algun curs principalment per la manca de natalitat, però els centres afectats han pogut recuperar-lo perquè el Departament ha aplicat el decret sense ànim de suprimir centres educatius. Amb els nous decrets si un centre perd una línia per no complir amb la ràdio del 60% d’alumnes procedents de la zona o bé per insuficiència d’alumnes en el període de preinscripció, NO podrà recuperar-la. No seria millor donar-li una nova oportunitat pel següent curs per saber si és un fet puntual o es tracta d’una tendència irrecuperable. En el Decret es podria introduir una transitòria que contemples aquesta possibilitat. Si per altra banda és un fet generalitzat que també afecta la pública es podria plantejar fer una reducció de la ràtio d’alumnes per classe.

Des de les patronals de les escoles concertades ja s’ha donat a conèixer que hi haurà un recorregut jurídic a la mesura. S’està estudiant ara mateix?

En aquest moment no s’ha pres cap decisió, però sí que vull dir que les quatre patronals estem obertes al diàleg per tal de trobar una solució de consens en un tema tan important per la cohesió social del nostre país, és el que hem fet sempre com va ser en la negociació de la LEC i el que seguirem fent: negociació, diàleg i consens. Només en el cas que les nostres peticions no siguin escoltades prendrem les accions oportunes per defensar els interessos de les famílies per tal que tinguin dret a l’elecció lliure de centre docent, els dels nostres associats i els dels nostres professors.

Manel Dunjó Coscollano
Vicepresident de la FCCE
Federació Catalana de Centres d’Ensenyament

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom