Les persones sensellar pateixen les conseqüències de les baixes temperatures a la ciutat

0
456

L’onada de fred ha arribat. Les temperatures han baixat a la ciutat de Badalona situant-se entre els 6 i 10 graus durant el dia. Fins i tot, durant el dimarts 24 de gener va caure algun floc de neu a les parts altes de la ciutat. Badalona es va despertar amb una lleugera emblanquinada en alguns punts de per sobre dels 300 metres, com la Coscollada.

A partir de principis de setmana ja es va acordar la situació d’alerta de l’Ajuntament per fred. Durant les nits es va arribar a temperatures de -2°C i els que més ho pateixen són aquells que han de dormir al carrer. Una unitat de Protecció Civil de Badalona fa una ruta per diferents punts de la ciutat per aconsellar a les persones sensellar que dormen al carrer. El descens de les temperatures d’aquests dies de gener ha activat el dispositiu de l’Operació fred per donar un sostre i un acolliment a aquells que ho necessitin.

 

Operació Hivern per atendre les persones sensellar

L’actuació de Protecció Civil municipal és principalment localitzar una sèrie de punts en els que hi ha persones sensellar i traçar una ruta per fer-ne un seguiment. A la ruta pels diversos punts informen als sensellar sobre la possibilitat de no dormir a la intempèrie i, si es troben en mal estat, comunicar-ho a les autoritats sanitàries. En aquest operatiu s’han reubicat de 2 a 4 persones cada dia.

El tècnic de Protecció Civil, Sigfrido Ramos, explica que “quan detectem una persona que necessita un llit, el dispositiu d’emergències ens hi presentem i la convidem a refugiar-se a l’equipament habilitat”. Ens confessen que una de les feines més complicades és el fet de convèncer a les persones per tal que vagin al centre. “Alguns no volen anar perquè saben que hi ha unes normes o simplement per desconfiança”.Més persones joves i dones que dormen al carrer

Un dels principals canvis dels darrers anys és l’augment de dones que dormen al carrer. Encara que hi ha moltes més dones que homes en aquests centres, cada cop n’hi ha més. Actualment hi ha 6 dones que dormen en una habitació de Can Bofí Vell. També han augmentat els casos de persones joves que dormen al ras.

Tenen ubicats avui dia un total d’uns vuit espais on se situen persones sensellar durant la nit en els sis districtes de la ciutat, encara que és una xifra molt relativa, ja que canvia constantment. Un dels barris amb més persones sense llar és el Centre.

Can Bofí Vell, el centre d’acollida
El Centre d’acollida municipal de Can Bofí Vell és una instal·lació municipal que disposa de diverses habitacions destinades a persones que necessitin tenir un espai on passar les nits. Des de l’Ajuntament de Badalona, durant l’Operació hivern s’ha ampliat en 15 places la capacitat de l’equipament municipal. En aquest equipament municipal de Can Bofí Vell es poden atendre més de 60 persones. Durant els primers dies d’onada de fred l’ocupació va ser del 100% en les seves places inicials i durant la darrera setmana han estat gairebé ocupades totes les places. Aquest espai ofereix per a les persones sense llar un lloc on passar les nits, accés a servei de dutxa i a la higiene personal, i un menjador social on poder esmorzar, dinar i sopar.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom