Guijarro i Torrents surten reforçats del primer debat electoral del 28M

0
2255

Amb un Teatre Margarida Xirgu obert a tots els ciutadans, sis dels onze candidats obren el primer dels debats de cara a les Eleccions Municipals de 28M a Badalona. El debat ha estat moderat pel periodista Jordi Pujolar i s’ha estructurat amb tres grans blocs: la seguretat, modernització de l’Ajuntament i els possibles pactes. Hi van participar Rubén Guijarro (PSC), Dolors Sabater (Guanyem), Àlex Montornès (ERC), Aïda Llauradó (En Comú Podem), David Torrents (Junts) i Àlex Romero (Badalona Suma), amb la destacada absència de Xavier García Albiol (PP).

 

Absència de Xavier García Albiol

Una cadira al centre de l’escenari ha presidit el teatre. Just abans de començar el debat, el director de l’ACN, Iu Forn, aclaria que “aquesta cadira lliure és la del candidat del Partit Popular, Xavier Garcia Albiol. Des del seu partit polític ens han assegurat que és per raons d’estratègia electoral.” Forn ha deixat clar el seu desacord amb la decisió d’Albiol. “Fa just quatre dies que ens ho va comunicar i ho sabia des del febrer. Hi ha candidats que per fer cas a assessors ara es dediquen a  passejar el gos mentre els altres parlen”. Encara que l’absència del candidat del PP ha estat una de les claus per entendre el debat, també ha servit per confrontar els diversos partits dins del govern actual i que s’esforcessin a matissar les diverses polítiques.

 

Rubén Guijarro (PSC): La figura de l’alcalde conciliador

Rubén Guijarro va jugar la carta de l’alcalde conciliador i revalidar l’alcaldia amb els suports que l’han fet ser alcalde. Mentre els seus socis de govern, Montornès i Torrents, es tiraven els plats pel cap, Guijarro va defensar la feina feta fins ara. No va entrar en cap moment en polèmiques i va obviar temes que li podíem penalitzar amb el discurs de “hem de seguir treballant amb el model actual”. La sorpresiva “tirada de canya” de Torrents, amb la voluntat d’investir-lo abans que Montornès, la va rebre amb un somriure contingut. El candidat socialista s’ha presentat com l'”únic capaç d’aconseguir els suports suficients per ser alcalde”. Tots els partits volen teixir ponts amb ell per evitar “el mal major” d’Albiol i ha volgut polaritzar el vot com a contraposició directa al candidat popular: “Aquestes eleccions són: Albiol o jo.”

En el cas de la seguretat va defensar que, sobre les dades reals, “Badalona es troba dins de la mitjana”. Va posar el focus en continuar treballant per reduir les ocupacions i robatoris amb violència. També va denunciar que el Partit Popular busca en tot moment posar la seguretat al centre del debat i ha volgut recordar que enguany “s’han posat a disposició 41 nous agents i nous cotxes que han servit per revertir la pèrdua reiterada d’agents en anteriors governs”. S’ha sumat a la denúncia de Junts i En Comú Podem que reclamen més agents de Mossos en el municipi.

Pel que fa a la modernització de l’Ajuntament, asseguren que s’han creat les bases per modernitzar-lo i ha promès una inversió de 10 milions d’euros per modernitzar l’administració que han de servir per agilitzar els tràmits.

 

Dolors Sabater (Guanyem): Buscant ser claus a l’hora de decidir qui és alcalde

Dolors Sabater fa un temps que està desapareguda de la primera línia de la política badalonina i les recents enquestes demostren que ha perdut una part dels seus votants: ja sigui perquè han deixat de confiar en el model de Dolors o perquè han trobat alternatives. La marca Sabater es trobava en una possible crisi i una de les grans oportunitats era aquest debat per donar un cop sobre la taula i esvair els dubtes en mig de la campanya electoral. La seva oportunitat de ser claus en el futur govern passa per tenir una representació prou important com per decidir qui és alcalde.

Quan li van preguntar sobre possibles pactes responia el següent: “No es tracta d’interessos de cadires. L’únic pacte que tinc és amb els veïns.” I el cert és que dins del consistori són pocs els socis de govern que li queden a l’hora de fer pactes. A Sabater només li queda confiar en els veïns.

En clau política, Sabater va recordar la feina feta el 2015 amb una “capacitat de consens” amb els diversos partits. “Vam modernitzar el model de guàrdia urbana aconseguint que fos un model d’èxit reconegut internacionalment”. Tot i així, la candidata de Guanyem proposa crear una Regidoria de seguretat i dignitat humana perquè la seguretat vagi més enllà dels cossos policials i que hi hagi una coordinació entre les polítiques policials i les socials. “Evitar que es perdi la vida per incendis en habitatges també és seguretat”.

Sabater ha carregat contra l’actual govern que assegura que no ha fet la seva feina en el cas de modernitzar l’Ajuntament. “Hi ha una lentitud de l’administració que genera casos com el de la biblioteca de Can Casacuberta, l’estat actual de les instal·lacions o el contracte de neteja.”. Ha recordat l’informe que van presentar el 2016 sobre com modernitzar l’Ajuntament i assegurat que no s’ha tirat endavant per una “falta de voluntat política”.

 

Àlex Montornès (ERC): Amb el desig de governar, però sense pactes que l’avalin

Àlex Montornès ha parlat de la feina feta durant aquest temps dins del govern, però mostra un desig de governar en el cas de ser la segona força: “No reneguem de l’actual govern, però no és el mateix formar-hi part que liderar. Volem ser la segona força del govern”. El candidat d’Esquerra Republicana ha assegurat que en el cas de ser la segona força haurien de rebre l’alcaldia: “Guijarro potser és capaç de ser alcalde, però no de fer funcionar el govern.”

Pel que fa al bloc de la seguretat, va acusar el PP de fer un ús partidista de la seguretat. Tot i això, va reconèixer que hi ha problemes de seguretat en alguns punts de Badalona que volen erradicar, ja que consideren que “no hi ha res més d’esquerres que aconseguir que les persones se sentin segures”. Davant les acusacions de Guijarro sobre la falta d’agents de Mossos d’Esquadra, va defensar al govern de la Generalitat destacant que el darrer any s’han augmentat els agents. Per acabar, va fer un crit al civisme. “El civisme va més enllà de complir les normes. És recuperar el sentiment d’orgull i estima a la nostra ciutat per cuidar-la”.

Montornès ha destacat, un cop més, la feina feta dins l’Ajuntament pel que fa a la modernització del mateix amb la presentació a concurs públic de la plaça de Gerent de l’Ajuntament: “Hem de continuar treballant per continuar amb aquesta modernització”.

 

Aïda Llauradó (En Comú Podem): Amb la voluntat de sumar al bloc progressista

L’Aïda Llauradó, candidata de Badalona En Comú Podem, ha reconegut que dins del govern “hi ha hagut discrepàncies, però s’ha demostrat que es pot continuar sumant per un govern progressista. Tot i això, va recordar que han estat “els únics que sempre hem recolzat un govern d’esquerres” i destaquen En Comú podem com un vot útil: “ens volem mullar per governar”.

Llauradó reconeix que entre els veïns hi ha una percepció d’inseguretat i assegura que la solució exigeix crear un nou model de Guàrdia Urbana amb més proximitat als barris. “És important que els veïns coneguin als agents.” Va denunciar una falta de coordinació entre Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana que ajudaria a ser més eficaços a l’hora d’atendre a la població. Ha destacat la instal·lació de punts liles durant el darrer mandat en actes de gran afluència de públic i en situacions que ho necessitin.

En el bloc sobre la modernització de l’Ajuntament, ho ha atribuït a una “manca prioritat política. Ha destacat que a l’Ajuntament hi ha una “manca de personal qualificat necessari per fer-lo funcionar”.

 

David Torrents (Junts): Montornés com a línia vermella i floretes a Guijarro

El do de paraula de David Torrents i el seu to àcid, han donat color a un debat que en la majoria de moments ha marxat de la confrontació. Torrents s’ha dedicat a mostrar el seu desacord amb la feina feta pel regidor d’ERC, Àlex Montornès, i ha deixat clar que investirà abans a l’actual alcalde socialista, Rubén Guijarro.

Pel que fa al bloc de la seguretat, Torrents va apuntar directament a la falta d’agents. “Ens falten, com a mínim, 70 agents de la Guàrdia Urbana”. Per pal·liar la falta de seguretat en algunes zones també ha denunciat la falta d’agents de mossos a la zona.

No s’ha cansat de dir-ho: “El Viver ha d’anar a terra”. El líder de Junts critica la feina feta a la Comissió de Modernització i denuncia el fet que no hi hagi diversos càrrecs que agilitzin els tràmits de l’Ajuntament. “Tenim 200 milions d’euros al calaix i som incapaços de gestionar-los.”

Pel que fa als futurs pactes, s’ha esforçat a repetir que en el cas que el bloc de les esquerres sumi la majoria “no té per què ser alcalde la segona llista més votada. Serà alcalde qui tingui més suport.” Torrents fa referència a la seva voluntat d’investir a Rubén Guijarro abans que Torrents: “Per mi ha estat un orgull formar part del govern de Guijarro, encara que a vegades no has liderat suficient”.

 

Àlex Romero (Badalona Suma): Aconseguir un regidor per entrar en el joc dels pactes

La crítica constant al govern actual i voler captar el vot d’aquells badalonins cansats amb el model actual polaritzat amb el bloc albiolista o el bloc d’esquerres ha marcat el discurs d’Àlex Romero. “Som l’única plataforma que encara no ha governat” recordava el candidat de Badalona Suma. Un discurs apel·lant en tot moment a l’aire fresc que ha acompanyat de la seva persona: un jove de 20 anys desconegut per la gran majoria dels badalonins.

La voluntat de Badalona Suma ha estat clara: sumar un regidor per entrar en el joc dels pactes. “Donarem suport a qui millor ens convenci, el nostre vot no serà gratuït. La majoria dels partits es venen per una tinença d’alcalde. Badalona Suma ve a trencar la comoditat”.

Romero ha continuat amb la seva línia de crítica al govern actual. “Es parla de molts projectes, però a l’hora de la veritat tot queda en paper mullat”. Ha recordat la unitat de serenos que ja haurien d’haver entrat en funcionament i ha retret a Guijarro una infectivitat de la Unitat Domus. També ha assenyalat a la falta d’il·luminació dels carrers com a un dels problemes i “la tendència a oblidar que hi ha barris més amunt de la C-31”. En el bloc de la modernització de l’Ajuntament ha posat com a claus la participació ciutadana, la transparència i la falta de canviar l’organigrama actual de l’Ajuntament.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom