El Museu adquireix el plafó central del retaule gòtic de Sant Jeroni de la Murtra

0
1007

El plafó gòtic formava part del retaule que decorava la capella que els monjos de la Murtra van erigir, a finals del segle XV, en honor a Sant Sebastià arran d’una epidèmia de pesta. És ben curiós que aquesta peça arribi a la nostra ciutat quan encara estem patint la pandèmia de la Covid19.

Del retaule original se’n coneixen actualment dues parts: la predel·la, que pertany a les col·leccions del Museu, i la taula central que s’acaba d’adquirir. Els plafons laterals estan perduts i no sabem quin aspecte tenien, ja que els que es poden veure a les fotografies que han arribat als nostres dies són, per l’estil, clarament posteriors a l’època del gòtic.

El Museu de Badalona inaugurarà una exposició a principis de l’any vinent, en la qual es podran veure les dues peces originals -taula central i predel·la-, així com la reproducció d’altres representacions de Sant Sebastià de la mateixa època, com la del retaule de Sant Sebastià i Santa Tecla de la catedral de Barcelona o la del retaule del Conestable de la capella de Santa Àgata, també de Barcelona. La mostra s’acompanyarà d’un cicle de conferències sobre diversos aspectes relacionats amb l’obra i amb el monestir de Sant Jeroni: el possible autor del retaule, el cenobi a final del segle XV, la música dels jerònims, les epidèmies a l’època medieval i l’advocació a Sant Sebastià. La peça serà presentada el 2 de novembre, a les 19h, al Museu.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom