Compte enrere per als nous contenidors intel·ligents a Montgat

0
1940

La localitat de Montgat avança per augmentar els nivells de recollida selectiva dels residus. L’objectiu al qual s’ha d’arribar, marcat per la Unió Europea, és aconseguir reciclar correctament el 55% de la brossa que es llença l’any 2025. Actualment, a Montgat només s’arriba al 51% i, per tant, des del Consistori asseguren que “hem de fer un esforç per millorar aquesta xifra en els pròxims anys”.

L’Ajuntament de Montgat té previst implantar els nous contenidors cap al mes de novembre. Però a partir de l’1 de setembre es començaran a repartir les targetes lectores als domicilis i s’instal·laran diversos punts d’informació al mercat dels dimecres, al Mercat de Montgat, a la rambla del Turó del Mar i a Plaça Antoni Gaudí. Prèviament, la segona quinzena de juliol s’iniciarà una prova pilot al carrer Rosella i el passatge Rosella, on els veïns i veïnes podran fer proves per testar el sistema i aportar comentaris i reflexions a l’Ajuntament.

Contenidors tancats amb targeta lectora

Amb tot, l’Ajuntament de Montgat ha decidit tirar endavant un nou sistema de recollida de brossa, amb els anomenats contenidors intel·ligents: físicament són com els actuals, però disposen d’un sistema d’obertura bloquejat i cal fer servir una targeta lectora per llançar-hi les escombraries. Cada habitatge en tindrà una, fet que permetrà recollir les dades de qui obre aquell contenidor. D’aquesta manera, si s’observa que la brossa total que s’hi ha llançat està ben separada, es bonificarà les persones usuàries d’aquell contenidor. De moment, el tancament amb targetes lectores es farà als contenidors d’orgànica, d’envasos i de resta. Pel que fa als contenidors de vidre, de paper i cartó, continuaran oberts.

Amb la implantació d’aquest sistema es pretén millorar dràsticament la relació de la ciutadania amb el reciclatge. En primer lloc, per aconseguir augmentar els nivells de recollida selectiva i la qualitat dels residus, fet que suposarà un important estalvi econòmic i un impacte positiu en el medi ambient. Però també es fomentaran el civisme en l’ús dels contenidors i el compromís per part del veïnat, que podrà optar a una bonificació de la taxa de residus si fa una separació correcta de les deixalles.

Funcionament

Caldrà disposar d’una targeta o bé d’una aplicació per a telèfons mòbils. Ambdós elements estaran associats a una persona usuària a través d’un codi únic. Quan es vulgui llençar la brossa, s’haurà d’acostar o bé la targeta o bé el telèfon mòbil (amb el Bluetooth activat) al lector del contenidor. Si la identificació és correcta, la tapa es desbloquejarà. Les targetes identificatives es repartiran als domicilis i també es podran recollir a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania. L’app s’anomena Civiwaste. S’haurà de proporcionar el codi únic (que es pot instal·lar a diversos telèfons), i ja estarà habilitada per fer-se servir. Amb l’app també es podrà fer seguiment de la quantitat de brossa llançada i es podran notificar incidències.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom