Can Ruti detecta més d’un centenar d’ictus de retina

0
2536

L’abril de 2018 l’Hospital Germans Trias va posar en marxa un protocol d’atenció urgent a l’ictus de la retina, l’anàleg ocular de l’ictus cerebral, que pot provocar una pèrdua de la visió irreversible si no s’actua abans de les sis hores des de l’inici dels símptomes.

Des de llavors i fins ara, l’activació d’aquest protocol, anomenat Codi Ictus Retina, ha servit per detectar prop de 120 casos en què s’ha patit una oclusió arterial retiniana. Aquesta emergència ocular es presenta com una pèrdua de visió monocular, brusca i indolora, causada per un trombe que obstrueix l’artèria principal de la retina. És una malaltia poc prevalent i poc coneguda, però detectar-la a temps és fonamental: el Codi Ictus Retina del Germans Trias, pioner i únic a Catalunya, se n’ocupa, i en ell participen professionals dels serveis d’Oftalmologia, Neurologia, Radiologia, Neurointervencionisme i Urgències de l’Hospital. L’acció coordinada de tots ells permet un diagnòstic ràpid i tractar cada cas per intentar recuperar la visió.

En aquest sentit, és fonamental poder aplicar una teràpia que, com s’ha demostrat en l’ictus cerebral, desfà el trombe que causa l’obstrucció i recupera el flux sanguini a l’ull. Aquest tractament, que es pot administrar per via intravenosa o intraarterial,  encara està poc estès, però és l’únic eficaç, i si es realitza a temps, pot facilitar la recuperació visual: és el cas d’una quinzena de pacients que van ser tractats amb aquesta teràpia, que van experimentar millores significatives en l’agudesa visual -un 33%- respecte aquells que no van ser tractats –un 5%-.

Aquests resultats s’inclouen en un estudi que ha analitzat mig centenar de casos d’ictus de retina amb què es va aplicar el Codi Ictus Retina fins al febrer de l’any passat. A més, entre els resultats obtinguts en aquests cinc anys d’implementació d’aquest protocol –recollits recentment per l’European Stroke Journal, una de les publicacions de major impacte al món en l’àmbit de l’ictus- també hi ha conclusions sobre les causes d’aquests ictus. Una de les més importants és la fibril·lació auricular, un tipus d’arítmia del cor freqüent en gent gran que és causa d’ictus, i que requereix un tractament anticoagulant a diferència d’altres causes. L’estudi ha trobat percentatges més alts d’aquesta fibril·lació auricular, gràcies a un estudi més complet i semblant al que es fa a l’ictus cerebral.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom