Aquesta setmana parlem amb Neus Borràs, presidenta de l’Agrupació Excursionista Bufalà

0
2122

“Cada any modifiquem mínimament el recorregut per la Serra de la Marina”

Aquesta setmana parlem amb la Neus Borràs, presidenta de l’Agrupació Excursionista Bufalà, una entitat badalonina de més de 50 anys, que el proper 4 de juliol organitza la cinquena edició de la Caminada Nocturna per la Serralada de la Marina.

Fa cinc anys veu decidir organitzar una caminada nocturna. Quin encant especial té caminar de nit?
Sobretot que no pots guiar-te només per la vista, has de fer servir els altres sentits. Et guies pels sorolls, les olors, mentre parles amb la gent i vas descobrint recons i zones il•luminades per la lluna… o també pel frontal, però la llum de la lluna aporta un encant especial. A més a més a l’estiu la caminada nocturna és més agradable, fa més fresqueta, que durant el dia ara ja fa massa calor, i es camina més a gust.

Quin balanç en feu de les quatre edicions anteriors?
El balanç és molt bo. Quan es va fer la primera no sabíem si faríem més edicions. Va començar com una activitat més de l’agrupació d’aquell any. Com que va anar bé, la gent que va venir va explicar-ho, i a través del boca a boca ha anat creixent i consolidant-se en una trobada anual. Cada any ha anat venint més gent, fins i tot gent del barri que no ve en tot l’any a l’Agrupació però que no falla el dia de la caminada nocturna. Fins i tot, aquest any hem hagut de fer un sistema d’inscripció a través de la pàgina web o la pàgina de facebook per saber quanta gent som. No hi ha límit d’inscrit, però per un tema organitzatiu necessitem saber quanta gent hem d’esperar.

És una activitat gratuïta. D’on aconseguiu el finançament necessari per dur-la a terme?
La inscripció, com bé dius, és 100% gratuïta. La caminada la financem amb els diners de l’Agrupació que a principis d’any destinem a aquesta activitat. De fet, la despesa que suposa no és excessiva. Bàsicament hem de cobrir el pica-pica que fem a l’arribada, que el comprem del supermercat, i un company que té una gelateria ens porta orxata i granissat fresquet. No hi ha punts d’avituallament per assegurar-nos el respecte a l’entorn, pel que recomanem a la gent que porti aigua per poder beure i, si es vol, alguna cosa de menjar.

Quin és el perfil de participants que vénen a fer la caminada?
Hi ha de tot, però sobretot molta família, parelles joves amb els seus fills. Amb 7 o 8 anyets poden fer-la tranquil•lament, i si ve algun nen més petit, els pares ja el agafen en braços quan es cansen. I de cara a la gent gran, la veritat és que no t’ho sabria dir amb molta exactitud, però gent de 60 anys la fa. Sigui quina sigui l’edat dels participants, els esperem per unir-se a nosaltres. Això sí, s’ha d’estar mínimament preparat, físicament i també en la indumentària. Són 12 quilòmetres amb un desnivell d’uns 500 metres, i normalment es completa en unes tres o quatre hores, comptant amb una parada en el punt més alt per agafar aire i, qui vulgui, menjar una mica. És un recorregut circular, comencem i acabem a la seu de l’Agrupació.

Què destacaries de la caminada per animar a la gent que dissabte que ve vingui a caminar amb vosaltres?
Fem un recorregut per la Serra de la Marina que cada any intentem modificar, ni que sigui mínimament. Pensa que la majoria de la gent de Badalona ja ens coneixem la Serra de la Marina, en alguna o altra ocasió hi hem anat a passejar, pel que se li ha de trobar un punt diferencial. Amb la caminada estàs molt ben acompanyat coneixent nous racons i, un cop acabada, hi ha la satisfacció del pica-pica amb tots els participants comentant les sensacions viscudes.

L’Agrupació Excursionista Bufalà té 54 anys. Quina és la situació de l’entitat?
L’actual junta vam entrar fa tres anys i, tot i que som poca gent, fem moltes activitats obertes a tothom. Els conegut de sempre ens trobem dimarts i dijous, i amb molt bona relació amb la federació i l’Ajuntament, si més no fins ara. Al ser més petitons és més fàcil de gestionar que el Centre Excursionista, per exemple.

És una agrupació amb una estreta relació amb la muntanya. Quin creus que és el principal atractiu d’aquest entorn?
Tots els amants de la muntanya ens assemblem una mica… Busquem la llibertat dels espais oberts i la tranquil•litat de la natura. Conviure amb la naturalesa és el més relaxant i que pot omplir a molta gent. Com a amants de la muntanya ja tenim un caràcter una mica especial, fet que fa ens agrupem entre nosaltres, independentment de l’agrupació a la que formem part. De fet, nosaltres fem moltes activitats amb altres entitats, de Badalona i de rodalies, federats o no. Per exemple, tenim molt bona relació amb el Centre Excursionista de Badalona. La naturalesa ens uneix a tots, siguem d’on siguem.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom