Aquesta setmana parlem amb… Jaume Najarro, director de cinema

0
1829

“La llegenda em va escollir a mi”

El badaloní Jaume Najarro és el director de la pel·lícula “Capa Negra”, la història del bandoler Josep Sabat. Un llargmetratge que compta amb l’aparició d’actors com Octavi Pujades, Roger Berruezo, Roger Pera o el badaloní Jordi Díaz. Des del TOT, hem volgut parlar amb Najarro sobre el seu film que s’estrenarà el proper any.

Com va venir la idea de fer un film sobre aquest bandoler?
Va sorgir dins d’una reunió amb l’Ajuntament de Corbera de Llobregat, ja que hi havia anat a viure per motius personals feia un parell de mesos. Es va parlar del mític bandoler i automàticament vam tenir la inspiració de crear algun film sobre la seva figura, ignorada a nivell audiovisual.

Vas anar fins a Corbera de Llobregat per buscar informació i localitzacions perquè la llegenda del bandoler passava entre Sant Andreu de la Barca i Corbera, no?
De fet, la llegenda em va escollir a mi. A partir d’aquest moment sí que vam necessitar l’ajuda de gent entesa per les localitzacions i alhora de buscar versemblança dels llocs reals.

Explica’ns qui Josep Sabat i quina història té per explicar?
Era un bandoler que va actuar per la zona del Llobregat, entre 1812 i 1836. Va començar a actuar de molt jove, sobre els 15 anys.
Quan va tornar de la Guerra del Francès, on es va allistar a les ordres del general Manso, al perdre mare i pare i desaparèixer les seves germanes grans, va veure que els seus parents li havia pres tot el que tenia va començar la seva venjança. Més tard també actuaria contra les injustícies del Baró de Corbera.

Com és aquest bandoler a la pel·lícula?
Una persona amb uns ideals molt ferms i també amb una part molt romàntica, que desenvoluparem al film.

Com es converteix una població com Corbera de Llobregat en un poble del 1800?
Amb molt d’atrezzo, un treball d’art espectacular i sobretot amb localitzacions reals de l’època. I amb ajuda de les entitats com la del Pessebre Vivent de Corbera que han col·laborat en tot moment.

Com ha anat el rodatge? T’ha trobat amb moltes complicacions?
Tot rodatge té dificultats, potser aquest al ser un rodatge afincat a muntanyes, coves, i llocs complicats d’accés, ho era més, però s’afronta amb el gran equip de treball que s’ha format. Gràcies als dos productors executius, Raquel Orta i Jack Queralt,es va poder portar a terme, ja que el film mai va rebre cap subvenció i està rodada per 10.000 euros.

S’ha de destacar que has comptat amb actors com Roger Berruezo, Octavi Pujades o el badaloní Jordi Díaz, tot un luxe, no?
Sí. De fet ha estat tot un honor poder treballar amb actors de la talla dels que hem tingut la sort de poder comptar. Alguns ja ens coneixíem i d’altres no. Això ha dotat d’una promoció molt bona al film.

El vestuari en aquest tipus de pel·lícules és molt important…amb qui has comptat?
Hem tingut un treball molt intens de vestuari i d’art, en tots els sentits. Un treball que sense el qual no hagués estat possible recrear tota la època que narrem. Un treball exhaustiu diàriament des de les set del matí fins les set de la tarda.

On podem veure el llargmetratge?
És podrà veure a algunes sales exclusives, que encara no hem acabat de tancar i també a diferents poblacions del Llobregat, la zona on van passar els fets. Però tot està encara en un punt del que es pot dir ben poca cosa, de moment. Tenint clar que l’estrena serà de cara a principis de primavera del proper any 2016 a Barcelona.

Com creus que seria un bandoler als nostres dies?
Qualsevol de les persones que es revelen en contra del poder que oprimeix els pobles. Potser seria una persona a favor del moviment del 15M, qui sap. Jo crec que en Josep Sàbat votaria a la ‘CUP’.

Quins projectes tens ara mateix entre mans?
En aquests moments rodo una webserie com a director sota el nom d’Estudi d’actors’ a l’escola de cinema i productora ‘Estudis Cinematografics del Maresme&ECM Films’ que tinc juntament amb els meus dos socis , l’Albert Lladó i Javier Urrutia, a Mataró. D’altre banda espero durant aquest 2016 poder estrenar els dos projectes teatrals en els que estic en converses per iniciar com actor, un d’ells sobre la figura del poeta badaloní Joan Argenté. També seré protagonista del film ‘Vías Muertas’ de Félix Cardenas i José Cano i Madrid sembla que s’apropa el proper any a la meva vida professional.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom