Gaudim d’unes festes de Nadal saludables (per Dra. Laura Ramírez)

0
2170

Tradicionalment les festes de Nadal s’associen amb celebracions en família, reunions d’amics i companys, i també amb àpats abundants. Amb tot, gaudir de les festes no vol dir caure en excessos. Per ajudar-vos a viure-les de manera activa i saludable, us oferim alguns consells de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut:

  1. Gaudiu de temps amb els amics i la família. Penseu que el millor regal és el vostre temps. I en aquestes dates, propícies per a la solidaritat, és fàcil col·laborar en activitats de voluntariat.
  2. 2. Planifiqueu les compres de Nadal tenint en compte el que necessiteu. És la millor manera de controlar despeses! Informeu-vos i trieu sempre les opcions més saludables i sostenibles.
  3. Mengeu sa i de gust! Per sentir-vos millor, controleu la mida de les racions i combineu els àpats de festa amb altres de més lleugers. Després dels àpats són més recomanables les infusions d’herbes digestives (camamilla, poliol…) que begudes estimulants com cafè o te. Opteu per plats elaborats amb productes locals i de temporada, més econòmics i sostenibles.
  4. Sigueu creatius. Proveu maneres diferents d’incloure fruita i verdures als vostres plats, que us ajudaran a arribar a les 5 peces al dia. Hi ha opcions divertides i molt saludables!
  5. Mogueu- vos. És molt recomanable sortir a passejar una estona abans o després dels àpats. Passegeu, sortiu a patinar, ballar, jugar, veure espectacles. Són activitats divertides i saludables! Si podeu, feu servir les escales en lloc dels ascensors. I, si feu regals, opteu pels que afavoreixen l’activitat física: pilotes, pales, patins, cordes de saltar, podòmetres. Així és fàcil fer 30 minuts al dia d’activitat física.
  6. Modereu el consum d’alcohol. Si en consumiu, feu-ho amb moderació i escolliu preferentment begudes de baixa graduació. Si heu begut alcohol, no conduïu. Per calmar la set, l’aigua és la millor opció. I recordeu que, durant tot l’embaràs, cal abstenir-se de consumir qualsevol beguda alcohòlica!
  7. Si us heu de desplaçar, camineu o utilitzeu el transport públic. Si aneu amb vehicle, reviseu-lo i conduïu amb precaució. Aquest és un moment bo per visitar familiars i amics, anar d’excursió, a la neu o viatjar.
  8. Si feu vacances, procureu descansar. En la mesura del possible, simplifiqueu i compartiu les feines de les celebracions! Aconseguiu estones de relax.
  9. Protegiu-vos del fred, sobretot els infants i la gent gran. Consulteu la previsió del temps si heu de sortir. Abrigueu-vos bé i eviteu els canvis bruscos de temperatura.
  10. Us heu plantejat deixar de fumar? El començament de l’any és un bon moment per intentar-ho: el millor propòsit per a any nou!

Us desitgem unes bones i saludables festes!

Dra. Laura Ramírez

Servei de Medicina del Treball i Salut Pública de Badalona Serveis Assistencials

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom