120 anys de la Creu Roja a Badalona

0
866

La Creu Roja suma ja 120 anys d’història a la ciutat de Badalona. El 8 de juny del 1902 es va crear legalment l’assemblea en l’àmbit local, que inicialment oferia assistència sanitària amb el desplegament d’un consultori mèdic i d’un espai de socors per atendre accidents i urgències. Des d’aquell moment, l’entitat ha estat duent a terme projectes d’atenció a les persones vulnerables del territori, oferint inicialment assistència sanitària, fins a ampliar la seva cartera de projectes, ara com ara, en els àmbits d’intervenció social i ocupació.

Amb el pas dels anys, les necessitats de la població badalonina van anar evolucionant, amb la qual cosa la funció assistencial de l’entitat també, convertint l’espai de consultori mèdic en un espai per al desenvolupament de programes d’atenció social per a famílies, infància, persones migrants i refugiades, i altres col·lectius vulnerables del municipi, així com per a la creació de programes d’ocupació per a la recerca de feina. Els seus coneixements en matèria de primers auxilis i emergències, s’han mantingut també en el temps. Tot i que ja no exerceix la tasca de consultori mèdic, en l’actualitat es manté a través dels equips preventius de socors, que han anat actuant en les festes majors badalonines, així com en grans esdeveniments esportius i culturals. També a través de la sensibilització i oferta formativa que ofereix l’entitat a la ciutadania en matèria de primers auxilis.

Tota aquesta tasca al municipi se centralitza des de les instal·lacions ubicades al barri de Sant Roc, on es va traslladar l‘any 2010, i on segueix actualment constituïda com a Assemblea Comarcal del Barcelonès Nord (donant atenció també a Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet).

Més de 8.000 persones ateses l’any 2021

L’any 2021 ha estat marcat per les conseqüències derivades de l’emergència Covid. Així com la segona meitat de 2020 el nombre de famílies ateses des dels programes d’aliments va augmentar considerablement, el 2021 el nombre d’atencions urgents per cobrir necessitats i repartiment de productes bàsics com alimentació i higiene s’ha mantingut elevat, amb més de 1.600 persones ateses.

Des dels programes d’ocupació, on la Creu Roja ha atès 389 persones, ha continuat oferint orientació laboral i grupal, així com formacions en àmbits concrets per apropar les persones ateses al món laboral. En l’àmbit d’Infància i Joventut, un dels projectes que l’organització ha pogut recuperar el 2021, després de les restriccions sanitàries, ha estat Infància Hospitalitzada, el projecte d’acompanyament a infants ingressats i les seves famílies a la planta de pediatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol. L’objectiu d’aquest grup és fer la seva estada a l’hospital tan amena com sigui possible. A partir del mes de juny del 2021, quan es van relaxar les restriccions sanitàries, aquest servei es va recuperar, tenint en compte un total de més de 400 infants. Pel que fa a l’àmbit de Salut, transversal amb la resta de programes de l’entitat, la Creu Roja ha portat a terme una important tasca de prevenció, promoció i sensibilització de la salut respecte a la Covid, la grip o altres temàtiques saludables.

Així com en projectes com el de Salut i Dona, en el qual han participat 149 dones al llarg de 2021, amb la finalitat de prevenir i promoure la salut en totes les esferes de la vida de les participants i en l’àmbit bio-psico-social, fomentant el seu empoderament, ampliant el seu cercle social i l’intercanvi de recursos perquè puguin afrontar el seu dia a dia de forma saludable. La base perquè l’agrupament pugui continuar desenvolupant tots aquests i altres projectes, és el voluntariat, que des de fa tres anys consecutius s’ha mantingut en augment, arribant a les 428 persones voluntàries el 2021.

També cal destacar el suport de la ciutadania i de les entitats i empreses sòcies del municipi, que des dels inicis de Creu Roja a Badalona han estat molt vinculades, i que ara com ara, continuen col·laborant per aconseguir la missió de l’entitat: “estar cada cop més a prop de les persones”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom