Per Tots Sants, panellets!

0
916

La tardor ja té aroma d’ametlla i pinyons. Amb l’arribada de la Castanyada i Tots Sants, les pastisseries i forns de Badalona exhibeixen safates plenes de panellets —del clàssic de pinyons als més innovadors— mentre la clientela es prepara per una nit de castanyes, moscatell i records. Però darrere d’aquest dolç ancestral hi ha història, rituals i —aquest any— un factor que pot encareir la peça: el preu de l’ametlla o els pinyons. El més emblemàtic és el panellet cobert de pinyons, però la gama s’ha ampliat moltíssim en les últimes dècades.

Una mica d’història: origen i evolució

L’origen exacte dels panellets no està completament clar, però la majoria de fonts apunten que són hereus d’antics costums i rituals lligats a les celebracions religioses de Tots Sants: panets o ofrenes petites que es portaven a l’església o a les tombes i que, per la seva durabilitat, es van transformar en dolços simbòlics de record dels morts. Documents i estudis localitzen referències dels panellets almenys al segle XVIII, i noms com Joan Amades van relacionar la seva tradició amb poblacions com Reus. Alhora, l’ús d’ametlla i tècniques de confiteria aporta influències mediterrànies i, possiblement, àrabs en la tradició del massapà.

Per què es mengen per Tots Sants?

La pràctica de menjar panellets i castanyes l’1 de novembre (Tots Sants) està arrelada a fórmules religioses i socials: era costum guardar vigília, participar en ritus de memòria dels difunts i compartir aliments que es podien conservar (com pans o dolços secs). Els panellets, sovint acompanyats de moscatell o vi dolç, s’han mantingut com a emblema d’aquesta jornada i de la castanyada, una vetlla on la comunitat recorda els morts i celebra la col·lectivitat. Especialistes i mitjans culturals expliquen que l’element simbòlic —ofrena, memòria i menjar compartit— és clau per entendre la seva vinculació amb la festivitat.

Varietats: del clàssic als experiments contemporanis

Tradicionalment hi ha tres grans famílies: Panellets de pinyons: el més clàssic; boles de massapà arrebossades amb pinyons i pintades amb rovell d’ou per coure al forn.

Panellets de massa sola (formes): castanyes, boletes d’ametlla, figues… fetes amb la mateixa base de massapà i modelades.

Panellets aromatitzats i moderns: coco, xocolata, cafè, taronja, festuc, ratafia, gerds, avellana, etc. Els pastissers juguen amb nous textures i sabors per atraure públics més joves i paladars contemporanis.

Recepta curta per a la caixa “Fes-los a casa” 

Base (massapà):

500 g ametlla crua mòlta

400 g sucre lluç

100 g patata o moniato cuit (opcional segons recepta tradicional)

Ratlladura de llimona

Rovell d’ou per pintar

Barrejar ametlla i sucre; afegir puré de moniato o patata segons recepta i formar la massa; reposar, fer boletes, arrebossar amb pinyons o coco, pintar amb rovell i coure 6–8 min a 200 ºC fins a daurar.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom