Un nou antiviral podria reduir un 30% la mortalitat en pacients ingressats per COVID-19

0
706

Nou pas endavant per la lluita contra la COVID-19. Un estudi mundial liderat a escala nacional per l’Hospital Germans Trias de Badalona, mostra que afegir un nou antiviral al tractament actual contra la COVID-19 podria reduir un 30% la mortalitat en pacients ingressats. Incorporar aquest anticòs monoclonal tixagevimab/cilgavimab a la pauta de tractaments actual de la COVID-19 disminuiria la mortalitat en pacients en estats greus de la malaltia previs a l’ingrés a UCI. Amb tot, les agències reguladores avaluaran la validesa d’aquest fàrmac, que en els pròxims mesos podria esdevenir una eina més de tractament.

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i investigador principal de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Roger Paredes, és un dels tres primers autors d’aquest treball. Paredes és el coordinador a Espanya de la plataforma d’assajos clínics de pacients hospitalitzats per COVID-19 anomenada ACTIV-3: Therapeutics for Inpatients With COVID-19 (TICO), finançada pels National Institutes of Health (NIH) d’EUA. Aquesta plataforma compta amb la participació d’hospitals d’arreu del món, entre els quals n’hi ha cinc de Catalunya (l’Hospital Germans Trias, l’Hospital Clínic, l’Hospital Arnau de Vilanova, l’Hospital del Mar, i l’Hospital Vall d’Hebron) i tres de Madrid (els hospitals Gregorio Marañón, La Paz i Clínico San Carlos).

En concret, l’assaig va avaluar el potencial d’una dosi intravenosa única d’aquest anticòs en persones hospitalitzades, però que no es trobaven a l’UCI, a qui també se’ls administrava altres fàrmacs ja aprovats i utilitzats de forma rutinària, com el remdesivir o la dexametasona. De tot plegat se’n va avaluar la capacitat de recuperació i la mortalitat de les persones que participaven en l’assaig clínic. Tot i que els resultats no van demostrar una millora significativa de les taxes de recuperació, aquesta nova estratègia sí que va portar a una reducció clínicament rellevant d’un 30% de la mortalitat, sobretot en pacients més greus que necessitaven concentracions d’oxigen més elevades o ventilació mecànica no invasiva. A més, a diferència d’anteriors estudis amb altres anticossos monoclonals que perdien eficàcia davant òmicron, la variant predominant actualment, la combinació de tixagevimab/cilgavimab mantindria la seva capacitat de bloquejar aquesta variant del virus a les dosis administrades.

Un estudi d’abast mundial

L’estudi, acabat recentment, es va dur a terme a una vuitantena de centres d’arreu del món i, a Espanya, va comptar amb la participació de 150 persones ingressades a planta convencional i a unitats de semicrítics: 75 a l’Hospital Germans Trias i 75 més a altres hospitals del país. Haver inclòs un gran i divers nombre de pacients d’arreu del món és un dels punts forts de l’assaig, que suggereix que els resultats serien àmpliament generalitzables en no observar-se diferències en la seva eficàcia o seguretat segons la comorbiditat, l’estat immunodeprimit, o l’estat de vacunació dels pacients.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom