Un estudi demostra que una alimentació rica en àcid linoleic s’associa amb menor risc de fibril·lació ventricular en l’infart

0
1765

Un equip d’investigadors de l’Hospital Germans Trias, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER de malalties cardiovasculars (CIBERCV) ha demostrat que el consum regular d’aliments rics en àcid linoleic pot ajudar a disminuir el risc de desenvolupar una aturada cardíaca per fibril·lació ventricular durant la fase aguda d’un infart. Els resultats de l’estudi es publiquen a la revista Scientific Reports.
Per arribar a aquestes conclusions, s’han quantificat els nivells d’una sèrie de greixos procedents de la dieta en la sang de pacients en el moment d’ingressar per infart. Concretament, s’han estudiat mostres de 58 pacients que van patir fibril·lació ventricular primària els dos primers dies d’estada a l’hospital, i es van comparar amb les mostres de 116 pacients, també infartats i de característiques similars, però que no van presentar fibril·lació ventricular. Els investigadors van observar que el risc de patir fibril·lació ventricular era menor en aquells pacients que tenien nivells alts d’àcid linoleic en sang.
Per Teresa Oliveras, cardiòloga de Germans Trias i co-investigadora principal de l’estudi, la rellevància d’aquesta troballa és que “aporta evidència sobre un factor modificable d’estil de vida, el dietètic, que es relaciona amb una potencial reducció de la mort sobtada arítmica en context d’isquèmia aguda. Per tant, incorporar aliments rics en àcid linoleic (com fruits secs i olis de llavors) a la dieta dels pacients amb risc cardiovascular sembla una estratègia integradora per millorar el seu pronòstic si pateixen un infart”.

 

Els àcids grassos poliinsaturats inclouen majoritàriament els omega-3 i els omega-6. Els efectes beneficiosos pel cor dels omega-3 són llargament coneguts, mentre que són més recents els estudis i les evidències que conclouen els beneficis que aporten els àcids omega-6.

 

Per Aleix Sala, responsable de la línia de determinació d’àcids grassos en sang a IMIM, “el poder mirar els nivells en sang ens dona informació a dos nivells. Primer, ens ajuda a saber amb exactitud el consum de certs tipus de greix durant les setmanes abans d’obtenir la mostra de sang. Segon, ens indica com de protegides estan les cèl·lules del cor per afrontar els danys que un infart pugui causar”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom