Revetlla de Sant Joan amb precaució

0
412

L’arribada de l’estiu ve acompanyada de la celebració de diverses festes populars arreu de Catalunya, com ara les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere. El foc, els petards i la coca de crema i pinyons són elements tradicionals per al gaudi de petits i grans, però comporten alguns riscos que cal prevenir, com ara lesions o intoxicacions. Els productes de pastisseria, especialment els farcits de crema o nata, són un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de microorganismes patògens, si no es respecten les condicions d’higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació. A més, cal tenir en compte que les elevades temperatures que es donen durant l’època estival en el nostre territori suposen un factor de risc associat al consum d’aquests productes. Per prevenir possibles toxiinfeccions alimentàries i gaudir de les coques amb seguretat seguiu les recomanacions següents:

  • Si les elaboreu, respecteu les normes bàsiques d’higiene: netejar, separar, coure, refredar.
  • Si les compreu, feu-ho en un establiment apte per a l’elaboració i/o la venda d’aquests aliments.
  • Trieu-ne el tipus (farcides o no) en funció de les possibilitats de conservar-les fins al moment del consum.
  • Conserveu en fred fins al moment del consum les que contenen crema o nata (si no les consumiu del tot, retorneu-les ràpidament a la nevera).
  • Si heu de fer un desplaçament llarg i no podeu assegurar la seva conservació en fred, és millor preparar o comprar coques que es poden conservar a temperatura ambient, o bé preveure’n l’elaboració o l’adquisició en el lloc de destinació.

Què cal fer en cas d’accident o bé intoxicació?

  • En cas de cremades, seguiu les recomanacions bàsiques de primers auxilis. Recordeu que les pautes són diferents en funció de la causa, la dimensió i l’estat de la ferida. Les cremades greus requereixen atenció mèdica immediata.
  • Si participeu en un correfoc i per qualsevol circumstància se us encén la roba, tireu-vos a terra i rodoleu per apagar les flames. Sobretot, no correu, perquè les flames s’escamparien i serien més virulentes.
  • En cas de patir una ferida que afecti els ulls, netegeu el contorn de l’ull, sense comprimir el globus ocular, renteu i aneu urgentment a un centre sanitari.
  • Si entre dues i sis hores després d’haver consumit la coca, teniu mal d’estómac molt fort, suor freda, vòmits, diarrees o febre, el més probable és que patiu una intoxicació alimentària. Eviteu la deshidratació i seguiu els consells bàsics de primers auxilis.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom