Resum hivern: La neu ha enfarinat la serralada de Marina cinc vegades aquest hivern

0
1862

Oriol Rodríguez Ballester

Aquest hivern ha estat ben estrany, pel que fa a la meteorologia. Vam començar-lo amb força fred i, fins i tot, amb quatre flocs de neu mal comptats als cims de la serralada litoral el dia 2 de desembre. Posteriorment l’anticicló va anar guanyant protagonisme i la temperatura va tendir a pujar.

Amb una situació ben semblant vam fer el canvi d’any. El mes de gener, just abans de Reis, vam gaudir d’uns dies pràcticament primaverals. El vent de ponent, que a la nostra zona arriba sec i reescalfat, va fer pujar el termòmetre per sobre dels 20 °C en diverses ocasions. Tot això es va capgirar entre els dies 6 i 7 de gener per l’arribada d’una borrasca molt activa que va dur-nos tempestes, més típiques de finals d’estiu. A Badalona van caure 11 mm, acompanyats de descàrregues elèctriques, però a comarques com el Bages, el Solsonès, el Vallès Oriental, la Selva, el Gironès o l’Alt Empordà hi va haver fenòmens de temps sever: des de pedregades fins a tornados.

De mica en mica vam anar deixant enrere aquest temps tan estrany per l’època. La temperatura va tornar als valors típics de gener, tot i que sense cap fredorada, i la pluja ens va visitar de manera feble i puntual. El temps es va tornar a complicar el dia 24, amb un fort aiguat sobre tot el Baix Maresme que, en el cas de la nostra ciutat, va deixar gairebé 60 mm en poca estona. Això va fer créixer sobtadament les rieres, com no ho havia fet en tot l’any passat.

A finals de gener hi havia indicis que feien pensar que el febrer podria estar marcat pel fred de rigorós hivern. I així va ser. Entre els dies 4 i 5 vam tenir un temporal de pluja i neu general que va deixar la nevada més important dels últims anys a bona part del Prepirineu. Uns dies més tard, concretament el dia 8, hi va haver la primera situació de nevades a cotes baixes de l’any 2017 a la costa central. Cap al migdia es van formar xàfecs de neu granulada i calabruix a la ciutat de Barcelona que van arribar a emblanquinar la platja. Amb tot, la cota de neu va anar baixant fins als 100 o 200 metres, tan sols. Al centre de Badalona va arribar a caure aiguaneu, i a dalt de tot de la Coscollada es va acumular 1 cm de neu.

De situacions semblants solem tenir-ne una o dues a l’any. Tot i això, feia tres anys que la serralada de Marina no quedava enfarinada, ja que els últims hiverns havien estat atípicament suaus. Però les nevades no es van acabar aquí. El 12 de febrer vam tenir una segona nevada que, en aquest cas i de manera anecdòtica, va arribar a nivell de mar en forma de quatre flocs als barris marítims, fins i tot acompanyats de tempesta. En canvi, a la part alta de la Conreria va tornar a quedar tot ben cobert de neu i fins i tot es va haver de tallar la carretera. Així, el dia 13 vam llevar-nos amb 5 cm de neu al cim més alt del municipi.

A continuació hi va haver tretze dies de treva, sense precipitacions i amb un ambient no tan fred. Però els dies 26, 27 i 28 de febrer la neu ens va tornar a visitar fins a la mateixa platja. Van ser tres jornades consecutives amb un fred de ple hivern i amb ruixats de neu que no van arribar a acumular gruixos massa importants. Així doncs, en tot l’episodi es va registrar un gruix màxim de 4 cm al cim de la Coscollada. Ara bé, cal destacar que el dia 27 hi va haver la temperatura màxima més baixa des de l’any 2006: en tot el dia no es va pujar de 4,5 °C. L’endemà, l’arribada d’un front càlid va fer pujar ràpidament la cota de neu durant el matí i, a la tarda, la pluja va desfer la neu acumulada a la part alta de Canyet i de Tiana.

Quan semblava que l’hivern ja marxava amb l’arribada de l’ambient més suau de principis de març, a mitjans de mes la situació meteorològica va canviar radicalment. Els anticiclons i les borrasques es van col·locar de manera que el fred i la neu va tornar a casa nostra just el dia de l’equinocci de primavera. Durant la matinada del dia 20 de març es va posar a nevar amb ganes a bona part del país, també al litoral central. La cota de neu va baixar fins als 100 metres i, altra vegada, les muntanyes del nostre entorn van quedar cobertes de neu. Van arribar a caure més de 10 cm a la Coscollada, essent la nevada més abundant dels últims cinc anys.

En total, entre els mesos de desembre i març hi ha hagut 7 dies de neu als cims de la serralada de Marina (5 dels quals la neu ha arribat a agafar a terra) i 4 dies de neu al centre de Badalona. Un fet excepcional i que trenca la dinàmica dels últims hiverns, que havien estat poc freds a la nostra zona. La temperatura mitjana d’aquests quatre mesos ha estat de 10,8 °C, 0,3 °C per sota de la mitjana. Pel que fa a la precipitació, s’han recollit 243,3 mm, mentre que la mitjana climàtica és de 157,6 mm.  I tot plegat, amenitzat amb situacions d’aiguats i tempestes típics d’agost o setembre a ple mes de gener.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom