Presentació de llibre “Pompeu Fabra a Badalona. Història d’un mural” d’Albert Costa

0
1366

L’Espai Betúlia, al carrer d’Enric Borràs, serà l’escenari de la presentació del llibre “Pompeu Fabra a Badalona. Història d’un mural”, d’Albert Costa. Serà el 19 de juny, a les 18:30h.
A l’acte hi intervindran David Paloma, doctor en Filologia Catalana i professor de llengua a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB; Artur Gil, artista especialitzat en dissenys fotorealistes i tatuador, i Albert Costa, periodista, exalumne del Postgrau de Correcció i Assessorament Lingüístic de la UAB i autor del llibre.

Albert Costa (Badalona, 1987) és periodista de formació i manifasser de vocació. Va estudiar a les Escoles Minguella, on va obtenir el graduat escolar el 2003. Després les obligacions el van portar a volar lluny i veure món: primer a Montgat, on va fer el batxillerat d’Humanitats (CE Mireia, 2005), i després al campus de la UAB a Bellaterra, on va cursar la llicenciatura en Periodisme (2009). A la Facultat de Ciències de la Comunicació va coincidir per primera vegada amb David Paloma, una relació que es va reprendre el 2015, quan es va matricular al postgrau de Correcció i Assessorament Lingüístic, coordinat pel mateix Paloma i Mònica Montserrat. Tot i que mai no s’hauria imaginat que aital coincidència els faria col·laborar en un projecte com el que justifica aquest llibre, en guarda un gran record i sempre ha dit que va ser una experiència formativa molt enriquidora, que confirmava el seu reciclatge professional (allà on havia treballat feia més d’assessor lingüístic que no pas de periodista) i que li va obrir moltes portes en el món laboral, ja que poc després va entrar a treballar a l’equip de postedició de la versió catalana del diari La Vanguardia, on es va estar prop de sis anys. Abans, i després, ha estat professor de català per a adults i ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació, editorials, gabinets de premsa, departaments de màrqueting… Li agrada dir que sempre “ha treballat amb les lletres”, com a redactor, editor, corrector o traductor, tot i que també ha venut electrodomèstics, ha fet de mosso de magatzem i d’ajudant de grum en un hotel. Entre el 2015 i el 2017 fins i tot va ser responsable de premsa del malaguanyat CF Badalona. Actualment, i des de fa tres anys, treballa al departament de comunicació de Maristes Catalunya.

Artur Gil (1984) fins que no va començar el seu recorregut en el món del tatuatge, la seva trajectòria professional havia estat molt eclèctica i variada, però sempre amb les arts com a eix vertebrador. Després de cursar el batxillerat artístic va començar estudis en gràfica publicitària, però aviat es va adonar que aquesta disciplina no acabava d’encaixar amb el que ell buscava: «A mi el que m’agrada és pintar, no vendre un producte, i aquesta formació se centrava més en aquest segon punt. Que està molt bé, eh?, però si et cal el producte; si no, no, i jo em trobava sovint havent de vendre un producte en què realment no creia. En canvi, amb una pintura o un tatuatge és diferent; en això sí que hi crec i hi puc treballar molt més a gust, i per això vaig tirar per aquí». L’any 2008 va deixar enrere el sector del disseny comercial per iniciar-se en el de la tinta sobre carn. A banda de Catalunya, també va començar a punxar per Vitòria, Alacant i altres punts de la geografia espanyola, i sis anys després, el 2014, va obrir amb un soci el seu propi estudi de tatuatge a Badalona, el The Gallery, que ha gestionat durant una dècada fins aquesta mateixa tardor de 2024, quan l’ha traspassat a uns companys de feina per invertir els papers i tornar a la cabina com a tatuador autònom. Especialitzat en dissenys fotorealistes, ha treballat com a artista convidat en estudis de Malta, Suïssa, Alemanya i Austràlia, a més dels Estats Units, on va viure durant un any i va tatuar a Nova York i Los Angeles.

El mural dedicat a Pompeu Fabra i Badalona que us presenten en aquest llibre, dut a terme entre els mesos de juliol i agost de 2024 a Dalt de la Vila, va ser la seva primera obra en aquest terreny artístic.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom