Preocupació per la degradació dels edificis de l’interior del parc de Ca l’Arnús

0
1103

Ara fa 17 anys, l’any 2003, s’obria al públic el parc de Ca l’Arnús, després d’anys de ligitis entre l’Ajuntament i els antics propietaris, la família Arnús. Des d’aquell moment, es va posar sobre la taula quins usos havien de tenir els diferents edificis de l’interior del parc, sobretot els dos més grans, la casa Arnús i la casa Clara. Amb el pas del temps, la degradació ha fet aixecar totes les alarmes. De fet, l’any 2017, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, va destinar uns 60.000 euros en tapiar tots els edificis per evitar ocupacions i actes de vandalisme. A més, ja fa tres anys que els tècnics alerten del mal estat de la casa Arnús, que pot suposar un perill de seguretat. Pel que fa a la casa Clara, va rehabilitar-se, en part, l’any 2014, amb l’edició de la Badalona Home Design que va tenir en aquest espai. Tot i això, durant els darrers mesos, alguns espais han estat malmesos i pintats de manera reiterada. De moment, cap dels darrers governs municipals ha tingut clar que fer amb aquests edificis, en un dels indrets més privilegiats que té Badalona.  

Omplir de vida els edificis buits  
La darrera vegada que un govern municipal va parlar d’aquests edificis buits va ser a principis de l’any 2019, amb el govern del PSC, tot i que amb polèmica política inclosa. Llavors, l’Ajuntament va presentar un catàleg, a la fira immobiliària de Cannes, mostrant a inversors privats tots els grans edificis municipals que estan buits des de fa anys, des de la casa Arnús, la casa Clara, Torre Codina o la Caci, entre d’altres. Passen els anys, i els edificis continuen buits i sense un pla per ocupar-los. Pel que fa als edificis del parc, alguns dels projectes que han quedat dins d’un calaix han estat des d’un alberg, restaurant o un edifici protocol·lari de ciutat. 

Àgatha Ruiz de la Prada dóna a conèixer el parc a tot el país

Durant les darreres setmanes, el parc de Ca l’Arnús ha estat protagonista a diversos programes de televisió en l’àmbit estatal. Ho ha estat gràcies a la dissenyadora Àgatha Ruiz de la Prada. La madrilenya explicava que va passar part de la seva infància a la finca Arnús. De fet, fa uns dies, al Canal Cuatro, la dissenyadora denunciava i lamentava el mal estat de la casa Arnús i afegia que no entenia com l’Ajuntament de Badalona podia tenir en aquest mal estat aquest edifici. Fins i tot, en el moment de gravar l’espai televisiu, la mateixa Prada, denunciava la presència d’ocupes a dins d’aquest edifici. Ca l’Arnús també va ser protagonista, aquest estiu, al programa Sabado Deluxe de Tele 5, de la mà de la mateixa dissenyadora.  

Comencen les obres de reparació de la coberta i l’estructura de la Torre del Rellotge
Un dels elements més singulars del parc de Ca l’Arnús és la Torre del Rellotge. El seu emplaçament original eren els jardins del desaparegut Teatre Líric de Barcelona, propietat del banquer Evarist Arnús, on s’hi va instal·lar l’any 1883. Quan va ser enderrocat, Arnús el va fer desmuntar pedra a pedra i reconstruir-lo a la seva finca de Badalona. Ara pocs dies, una bastida tapa aquesta torre per fer-hi treballs de millora. Les obres serviran per reparar la coberta i l’estructura d’aquesta torre. La darrera remodelació, d’aquest espai singular, va ser l’any 2009.  

550.000 euros per millorar diverses zones del parc de Ca l’Arnús

Aquests dies, el parc badaloní està en obres, a diferents zones, tot i que no s’ha previst cap partida per la casa Arnús i la casa Clara. Els treballs més destacats són l’arranjament de l’esplanada situada davant la casa Arnús per fomentar l’ús d’aquest espai, la millora de l’accessibilitat a la zona de jocs infantils del carrer de Sant Bru mitjançant una rampa i unes escales, l’ordenació temporal de l’entrada sobre les finques del carrer de Sant Bru o l’arranjament de l’eix dels plàtans i del sector Canyadó, incloent-hi l’enllumenat, entre altres obres. S’espera que els treballs estiguin acabats a finals d’aquest any.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom