Oriol Mitjà detalla com aixecaria el confinament

0
7922
Els investigadors Oriol Mitjà, epidemiòleg de l’institut de Recerca del Germans Trias i Pujol, i Joel López han fet un informe que han adreçat al Ministeri de Sanitat i al Departament de Salut per organitzar la sortida del confinament i la seva gestió dels propers mesos. També es dirigeixen a empresaris i ciutadans que vulguin planificar les seves activitats a partir del 13 d’abril. Els autors plantegen una sortida esglaonada, començant per les persones més joves i sanes i deixant per al final els més grans, l’obertura d’escoles i els esdeveniments de més de 50 persones. També remarquen que caldrà fer moltes proves per determinar qui ha passat ja el virus, i també per detectar els nous positius. En funció d’això, la persona podria fer vida més o menys normal. De fet, pel que fa als grans esdeveniments, Mitjà considera que fins a la tardor no podrien obrir, per exemple el Camp Nou, segons ha explicat a Rac1.
Mitjà parla d’una baixa proporció de població immunitzada, un 15%, així que considera necessàries certes mesures coordinades per sortir del confinament, una sortida que haurà de ser esglaonada.
Segons aquest informe, les persones més joves i sanes serien les que deixin primer el confinament, monitoritzant si això implica un impacte en el sistema de salut. Les persones de risc i encara no infectades hauran de quedar-se a casa més temps, i la tornada a les escoles i els grans esdeveniments també hauran d’esperar, fins i tot alguns fins a la tardor. Així doncs, situen com a primera mesura l’obertura dels negocis que no són serveis bàsics. En una segona part està l’obertura de bars i restaurants i el permís perquè els menors de 70 anys puguin sortir al carrer. En aquest punt vindria la reobertura d’escoles. Finalment, s’aixecaria la recomanació de quedar-se a casa per a les persones de més 70 anys i es permetria la celebració d’esdeveniments de més de 50 persones.
Una segona part seria el de la immunitat. Els investigadors aposten per realitzar la prova ràpida serològica per determinar quin és l’estat de la població. Per poder fer aquest control s’habilitarien diferents punts, com ara farmàcies, CAP, universitats o consultoris mèdics d’empreses. El resultat s’obté en 15 minuts. Els que haguessin passat el virus tindrien un certificat d’immunitat, el que els permetria no estar confinats. Els que estiguessin passant el virus haurien d’estar confinats 14 dies, i s’hauria de fer un seguiment dels que no l’haguessin passat.
La tercera part de l’informe té per objecte la detecció precoç de casos i contactes, i preveu prendre la temperatura i fer un qüestionari de símptomes en els punts d’accés a centres que reuneixin un determinat nombre de persones. Qualsevol persona que tingui símptomes lleus o hagi estat en contacte amb un cas positiu hauria de sotmetre’s a una prova PCR o bé a una prova ràpida. Els positius s’haurien de confinar 14 dies i després obtindrien un certificat d’infecció passada.
Finalment, l’informe avisa que hi hauria d’haver un protocol d’obertura de la mobilitat, començant per la local fins a la internacional, i que hauria de ser escalonat per evitar nous casos importats d’altres països.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom