Més del 10% de les persones amb infecció greu per SARS-CoV-2 té anticossos que boicotegen el seu propi sistema immunitari

0
3481

Hi ha persones que tenen símptomes lleus de la covid-19 i altres que pateixen la malaltia de forma greu; algunes d’elles són joves sense cap patologia prèvia. Per què aquesta diferència? Dos estudis internacionals amb participació de centres catalans, publicats a la revista ‘Science’, aporten llum a un dels grans interrogants del coronavirus. Els dos treballs convergeixen en el mateix lloc: alteracions en la via de l’interferó -la cadena de proteïnes davant d’un virus, és a dir, la primera barrera- poden explicar el 15% dels casos greus. Segons un dels estudis, en més del 10%, els anticossos boicotegen el propi sistema immunitari; l’altre treball descobreix mutacions genètiques implicades en més del 3% dels casos severs de persones joves.

Aquest dijous, la revista Science publica un estudi internacional on han participat el Campus Can Ruti, amb l’Hospital Germans Trias de Badalona i l’IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya–, juntament amb la Mútua de Terrassa i l’Hospital Universitari de Gran Canaria Dr Negrín. L’estudi demostra que el 10,2% de les persones que passa la infecció amb simptomatologia greu té anticossos que bloquegen una molècula pròpia del sistema immunitari: l’interferó tipus 1 (IFN). Aquests auto-anticossos, doncs, estarien boicotejant la funcionalitat del sistema immunitari en aquests pacients. La troballa ha sigut possible gràcies a l’estudi de 987 mostres de sang, totes elles de persones que han estat ingressades degut a pneumònies greus causades pel nou coronavirus a hospitals d’arreu del món, entre ells l’Hospital Germans Trias i Pujol. L’equip internacional d’investigadors ha comparat els resultats d’aquest estudi amb les dades de 663 persones asimptomàtiques, cap de les quals presentava aquests auto-anticossos, i de 1127 individus sans, dels quals només 4 sí els presentaven. El descobriment permetrà identificar quines de les persones amb infecció pel SARS-CoV-2 és més probable que desenvolupi símptomes greus. També facilitarà l’adaptació dels tractaments destinats a aquestes persones amb auto-immunitat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom