L’Atenció Primària de Badalona guanya el 1r premi a la Innovació en la Gestió de la Vacunació

0
3022

L’Atenció Primària de Badalona Serveis Assistencials (BSA) ha guanyat el primer premi a la quarta edició dels Premis Sanofi Pasteur-AIFiCCCAMFiC a la Innovació en la Gestió de la Vacunació a l’Atenció Primària de Salut 2021-2022 en la XV edició del Congrés de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), que es va celebrar els dies 8 i 9 de juny a l’Auditori del World Trade Center de Barcelona, sota el lema “Activa’t!

El projecte premiat porta per títol “El SMS és una bona eina per augmentar cobertures en adolescents?“, i és obra de l’equip de coordinació d’infermeria (Sandra Arco, Jaume Català, Susanna Martinez, Esther Moral, Raúl Porras i Maria Jose Sabariego). L’objectiu de l’experiència ha estat l’increment, aproximadament d’un 60% respecte a l’any anterior, de la cobertura vacunal en els adolescents assignats al territori de BSA de la vacuna del Meningococ ACWY finançada. La malaltia meningocòccica és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. El meningococ pot trobar-se a la gola d’algunes persones sense produir-los cap mena de símptoma, perquè desenvolupen una protecció natural al cap d’uns dies, però el poden transmetre a una persona sana i fer-la emmalaltir.

Resultats del projecte premiat

En concret, aquest any 2022 i fruit del treball dut a terme durant 2021, a BSA s’ha assolit una cobertura vacunal del Meningococ ACWY del 66,85% dels adolescents assignats a l’organització, gràcies a la incorporació de l’SMS com a eina de captació. Aquesta estratègia s’hi suma a les ja implantades pel Departament de Salut amb la vacunació escolar i la vacunació oportunista, és a dir, aprofitant la visita dels pacients als Centres d’Atenció Primària (CAP), que ja van suposar un increment superior al 6% aconseguint el 7,33% l’any 2020.

L’estratègia que recull el projecte premiat mostra com l’SMS és un mètode efectiu respecte a altres estratègies de captació activa tradicional, especialment en un context de pandèmia i les conseqüents limitacions de mobilitat que ha suposat. També destaca com la millora de cobertures de vacunació és visible a tots els CAP de BSA, independentment dels factors socioeconòmics de cada centre i, per tant, extrapolable a altres organitzacions.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom