Impuls al pla de participació ciutadana sobre el planejament del sector de les Tres Xemeneies

0
1199

La presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz, el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau i l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, han presentat, aquest dimarts, el procés de participació ciutadana sobre el Pla director urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies. Els PDU són figures de planejament que es focalitzen en sectors d’activitat o en peces de sòl amb un clar interès públic i que afecten diversos municipis. Tenen el nivell de concreció necessari com per a classificar sòl i detallar-ne l’ordenació. L’àmbit d’aquest Pla, tot i que s’anirà concretant al llarg de la seva redacció, proposa delimitar un sector d’unes 32 hectàrees situades al litoral Metropolità de Barcelona, a la franja que queda entre la via del ferrocarril i el mar i des de la desembocadura del riu Besòs a Sant Adrià fins al final de l’espai de les Tres Xemeneies, al límit amb el barri de la Mora de Badalona.

Una posició estratègica

L’àrea de les Tres Xemeneies, on fins fa poc s’ubicaven indústries i empreses de producció energètica, ocupa una posició estratègica i molt ben comunicada dins de l’àrea metropolitana que li confereix un gran potencial per a localitzar-hi noves activitats. Amb el tancament de les antigues indústries, s’obre la possibilitat de repensar i transformar aquesta àrea en el marc dels processos de millora del front litoral metropolità.

El PDU, que redactarà la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori en coordinació amb els dos ajuntaments implicats i el Consorci del Besòs establirà les condicions per a la remodelació d’aquest tram del litoral.

Durant la presentació, el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori ha destacat que s’ha volgut dotar aquest sector de la figura de màxim rang urbanístic, un PDU, per poder impulsar aquest sector “de manera molt treballada des del punt de vista de la governança perquè és el darrer punt de la costa metropolitana que queda per repensar”. Per a Serra, l’àmbit de les Tres Xemeneies “és un espai vital i per això volem escoltar la ciutadania”. “Hem d’abordar l’impuls d’aquest àmbit des de la visió metropolitana; com un teixit urbà més enllà dels termes municipals”, ha manifestat.

La presidenta del Consorci del Besòs i tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona ha declarat: “Aquest procés participatiu és una oportunitat històrica de repensar i transformar aquest espai singular del Pla Litoral Metropolità. És un pla ambiciós estratègic, metropolità i de país. És un ampli procés de participació que es basa en la col·laboració entre les administracions i que permet que la veu de la ciutadania sigui escoltada. És un deute del passat però amb vocació de futur”.

L’alcalde de Sant Adrià de Besòs ha posat de relleu la importància d’assolir “el màxim consens polític i ciutadà en la reordenació de l’espai  de les Tres Xemeneies  que permeti impulsar un espai d’innovació i desenvolupament socioeconòmic de Sant Adrià i de tota la seva àrea d’influència”.

Per la seva part, l’alcalde de Badalona ha afirmat que “amb el Pla director urbanístic de les Tres Xemeneies tenim una nova oportunitat de repensar el front marítim”. Segons Pastor, “la transformació del sector permetrà guanyar espais públics i equipaments de qualitat i generar millores en termes de mobilitat i connectivitat entre dues ciutats que són veïnes”. “Volem que aquest procés de reflexió i proposta sigui compartit per la ciutadania i per això les administracions impulsem aquest pla de participació i ens comprometem a recollir i valorar totes les propostes que rebem”, ha afegit.

L’opinió del veïnat

Per tal que l’ordenació d’aquesta important peça de sòl respongui a les necessitats  i aspiracions de la ciutadania, les administracions implicades obriran, a partir del mes de setembre, un ampli procés de participació per debatre al voltant de quatre aspectes concrets del Pla:

  • El futur de les tres xemeneies i de la sala de turbines de la central tèrmica, protegides com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), la seva gestió i les possibilitats de convertir-se en un gran equipament de país.
  • La connectivitat del sector amb la ciutat existent, el model de mobilitat i el seu cost.
  • El tractament de l’espai públic connectat a les infraestructures verdes metropolitanes i la seva relació amb el parc fluvial del Besòs.
  • El model d’ordenació del front edificat, amb aspectes com les alçades dels edificis, l’ocupació, l’edificabilitat i els usos.

Les administracions implicades es comprometen a recollir les propostes que es rebin durant el procés participatiu.

El calendari del procés

Les sessions de participació ciutadana estaran obertes als membres del Consell del Front Litoral – creat al 2016, en el marc del procés de participació previ al PDU-, a les entitats interessades dels àmbits social, econòmic, educatiu o ambiental i a tot el veïnat interessat dels dos municipis.

La primera jornada informativa tindrà lloc el 27 de setembre i s’exposarà l’estat actual dels treballs del PDU. Li seguiran quatre sessions temàtiques (8, 15, 22 i 29 d’octubre), cadascuna de les quals es dedicarà a un dels punts concrets de debat.

El 12 de novembre tindrà lloc una sessió per analitzar i treballar la concordança i la coherència entre totes les aportacions rebudes sobre els diversos temes i, finalment, el mes de desembre, s’organitzarà una jornada per exposar les conclusions del procés participatiu i explicar com es recolliran en el PDU les aportacions rebudes.

Totes les sessions de debat se celebraran a la Casa de Cultura de Sant Adrià de Besòs, de 18.30 a 21 hores. En la primera jornada informativa, del dia 27 de setembre, s’obrirà un període d’inscripcions per a les sessions temàtiques.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom