Germans Trias, primer centre públic de l’estat que intervé un cas d’hepatocarcinoma mitjançant cirurgia robòtica

0
8287

La Unitat de Cirurgia HBP, de gestió compartida amb l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, i coordinada pel Dr. Esteve Cugat, ja ha operat per robot 14 casos i ha fet la formació de 3 centres, els quals s’estan iniciant en aquest tipus d’abordatge. En concret, a Germans Trias s’han realitzat 8 tumoracions del pàncrees i 6 tumors de fetge, on s’inclou aquesta resecció major per hepatocarcinoma, que representa la primera d’aquesta tipologia a la sanitat pública.

 

La complexitat d’aquests casos, que representen la sisena neoplasia més freqüent en el nostre entorn, radica en el fet que aquests tipus de tumors acostumen a produir-se en un fetge que ja està malalt de cirrosi. La possibilitat de realitzar l’operació de forma no invasiva evita futures descompensacions produïdes per la rigidesa i la hipertensió que tenen aquests fetges malalts. La major precisió i l’abordatge per sectors de la cirurgia robòtica representa un avantatge evident davant l’alternativa tradicional de realitzar una cirurgia oberta, que implica un traumatisme major pel pacient.

 

En aquest cas, el malalt, un home de mitjana edat, presentava un hepatocarcinoma esquerra originat per una cirrosi hepàtica. La operació ha representat la darrera solució abans del trasplantament per poder mantenir l’activitat hepàtica. La intervenció va tenir tres hores de durada i va permetre extirpar el tumor amb marges de seguretat oncològics, al mateix temps que limitant la pèrdua de sang i minimitzava el traumatisme quirúrgic. L’ús del robot fa que la cirurgia pugui ser mínimament invasiva, de manera que els pacients, especialment els cirròtics, es puguin beneficiar d’una menor estada hospitalària i menys dolor postoperatori.

 

La cirurgia robòtica permet intervenir els pacients amb un grau màxim de precisió, gràcies a uns braços mecànics que filtren les impureses dels moviments de la mà del cirurgià i a la visió augmentada i tridimensional. A més, el robot Da Vinci d’última generació utilitzat a Germans Trias permet fer servir un sistema d’imatge fluorescent que delimita de forma extremadament precisa la correcta vascularització del fetge que no s’extirpa, de forma que s’evita deixar zones sense irrigació sanguínia i, per tant, de nou, redunda en una menor taxa de complicació postoperatòria.

 

D’aquesta manera, l’Hospital Germans Trias és el primer centre públic d’atenció sanitària d’alta complexitat, i amb una població de referència de fins a 1.200.000 habitants, que aconsegueix realitzar amb èxit aquest tipus d’intervenció. Aquesta activitat assistencial es complementa amb la docència, la recerca i la formació, de manera que està previst iniciar cursos internacionals per donar a conèixer aquesta tecnologia en el marc del Campus Universitari Can Ruti.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom