Germans Trias aplica un nou protocol per a l’atenció i l’acompanyament al naixement

0
2721

El Departament de Salut ha presentat recentment el nou Protocol d’atenció i acompanyament al naixement a Catalunya, basat, especialment, en el respecte a les decisions de la dona, l’acompanyament en tot el procés (prepart, part i puerperi), la protecció tant de la seva salut com la del nadó, i en garantir també, tant com sigui possible, la desmedicalització de tot el procés. El Servei d’Obstetrícia de l’Hospital Germans Trias comparteix aquesta mirada més àmplia, respectuosa e inclusiva en atenció maternofetal que el Departament està impulsant, i hi treballa des de fa temps. És per això que darrerament s’han dut a terme diverses accions a l’hospital, com la incorporació d’una llevadora a l’atenció de les gestants i mares ingressades a la planta d’hospitalització; una recent prestació d’alta coordinada precoç mare-nadó; la posada en marxa d’un Comitè Territorial d’Alletament Matern a la Gerència Territorial Metropolitana Nord, l’inici del procés d’acreditació del centre en lactància materna i la potenciació de la formació transversal e interdisciplinària dels professionals en l’àmbit de la lactància. En aquesta mateixa línia, destaca també el compromís amb el repte de liderar un projecte pilot del Departament de Salut per incorporar una casa de naixements, annexa a la sala de parts convencional de l’hospital, amb l’objectiu d’atendre de forma mínimament medicalitzada els parts de baix risc.

El nou Protocol d’atenció i acompanyament al naixement

El nou Protocol segueix les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), així com totes aquelles basades en l’evidència científica, amb el màxim respecte a les opinions i voluntats de les dones gestants, i amb l’objectiu que per a elles i les seves famílies el part sigui una experiència positiva. El nou protocol, juntament amb el de seguiment de l’embaràs, que es va actualitzar el 2018, determina un actual model d’atenció i acompanyament a l’embaràs, part i puerperi que es caracteritza per:

  • Entendre l’atenció del procés com un acompanyament a un procés normal, fisiològic, reduint la medicalització e intervencionisme mèdic innecessaris.
  • Treballar per assolir una experiència de part positiva, entenent-la com l’experiència que compleix les expectatives personal i socioculturals de la dona. Això inclouria donar a llum a un entorn bo, en un ambient segur des del punt de vista clínic i psicològic, així com comptar amb suport emocional continu.
  • Respectar la presa de decisions amb autonomia i apoderament de les dones, amb sensibilitat vers la diversitat ètnica, religiosa o cultural. Nova mirada inclusiva vers la transculturalitat.
  • Donar continuïtat assistencial al llarg de tot el procés, honestament centrat en les necessitats i preferències de les dones i famílies, amb exquisida coordinació i continuïtat entre professionals implicats i dispositius assistencials (ASSIRS i hospitals de referència).
  • Apoderament del rol de la llevadora com a professional de referència per a l’acompanyament del procés de baix o mitjà risc.
  • Incloure noves accions de prevenció en violència de gènere, salut mental perinatal i tòxics.
  • Posar atenció a la violència en salut sexual i reproductiva.
  • Incorporar la perspectiva de les dones en atenció en salut sexual i reproductiva.
  • Considerar indicadors de satisfacció percebuda per les dones.

Més naixements i menys cesàries a Germans Trias

En els darrers 4 anys s’ha incrementat significativament el nombre de naixements a l’Hospital Germans Trias, en contra del descens de natalitat que s’ha donat a la majoria de països i regions del món occidental. Alhora, en aquesta mateixa línia, el centre ha registrat un descens dels indicadors d’intervencionisme i medicalització innecessaris, fet que es reflecteix en un descens de la taxa de parts mitjançant cesària.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom