Els Mossos resolen un assassinat comès l’any 2000 a Montgat

Autor

Categories

Compartir

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’investigació Criminal  (DIC) van resoldre el setembre de 2017 un crim que s’havia comès l’any 2000 a Montgat.
Els fets es remunten al març de l’any 2000 quan en un domicili de Montgat es va trobar el cadàver amb signes de violència  d’un home de nacionalitat equatoriana que cuidava un home ancià incapacitat. Es dona la circumstància que, en el moment del crim, aquest home estava temporalment en una residència per a la gent gran.
La Guàrdia Civil es va fer càrrec de la investigació ja que era el cos competent a la zona l’any 2000. A l’escena del crim hi van trobar l’home mort, completament nu, que presentava diverses ferides d’arma blanca per tot el cos. A més hi havia alguns elements que de seguida van fer veure els investigadors que es trobaven al davant d’un assassinat amb connotacions poc habituals: l’autor dels fets havia deixat una flor a l’orella de la víctima i havia fet inscripcions a la paret amb sang on hi deia “Hitler tenia Razón” i “KKK”.
L’homicida va esborrar de l’escena del crim les empremtes i les restes d’ADN amb l’objectiu de dificultar la investigació policial. L’any 2003, quan ja havien passat tres anys de l’homicidi, una cosina de la víctima va rebre una trucada telefònica en la qual va sentir una gravació d’una veu masculina que deia alguna cosa similar a “no me mates”. La noia hi va veure una coincidència entre la veu de l’al·locució i la del seu cosí.  D’altra banda, a la tomba hi va trobar un ram de flors que ni ella ni cap altre familiar havia dipositat mai. Aquets nous elements obrien una escletxa en la investigació que podien conduir a la identificació i detenció de l’autor de l’assassinat.
Amb aquestes noves dades, la Guardia Civil va fer gestions d’investigació respecte del telèfon des d’on s’havia fet la trucada a la cosina de la víctima. Aquestes indagacions policials van aportar nombrosa informació aparentment relacionada amb el tràfic de drogues, però finalment no es va trobar cap relació amb l’homicidi investigat.
L’any 2016 la jutgessa titular del Jutjat d’Instrucció 1 de Badalona va ordenar a la Unitat Central d’Homicidis i Agressions Sexuals de la Divisió d’Investigació Criminal la reobertura del cas i l’inici de noves línies d’investigació destinades a l’esclariment dels fets i a determinar l’autoria de l’assassinat.
Aquesta unitat va centrar la seva investigació en diverses persones que eventualment poguessin tenir alguna connexió amb el crim i en va estudiar i reconstruir el passat a través de diversos manaments judicials. Paral·lelament  es van dur a terme interrogatoris a moltes de les persones que durant aquella època havien acumulat delictes per tràfic de drogues, amenaces i agressions sexuals.
En el decurs de les tasques d’investigació els agents van localitzar diversos anuncis de contactes en publicacions d’àmbit comarcal que hauria utilitzat  l’autor del crim per contactar amb la seva víctima quatre dies abans d’assassinar-la.
Un any després d’haver iniciat la investigació els agents van informar a l’autoritat judicial de la identitat de l’autor del crim i li van traslladar que tenien constància que havia marxat a Colòmbia després d’haver passat un temps a l’exèrcit espanyol.
Davant d’aquesta realitat la jutgessa instructora del cas va emetre un manament judicial amb la finalitat que els agents poguessin col·laborar amb les autoritats de Colòmbia i perquè duguessin a terme una entrada i escorcoll al domicili de l’investigat, ja que els investigadors tenien la certesa que hi trobarien indicis que relacionarien l’arrestat amb el crim comès disset  anys enrere, tot i  el temps que havia passat.
Finalment el 2 setembre del 2017 les autoritats colombianes van detenir l’investigat a Colòmbia que va ingressar en una presó del país a l’espera de ser extradit  posteriorment a l’Estat espanyol.
Un dels elements que posen de relleu la complexitat de la investigació s’exemplifica en la reconstrucció que van poder fer els investigadors  de l’itinerari en tren i tots els moviments que va fer l’homicida des de el seu domicili de Vilafranca del Penedès fins al domicili de la víctima, a Montgat.  De la mateixa manera també es va reconstruir la tornada al seu domicili després de cometre l’assassinat.  Els investigadors també han pogut localitzar, divuit anys després,  a diverses persones a les quals l’autor havia confessat el crim  l’any 2000.
Hores d’ara l’autoritat judicial està a l’espera que les autoritats colombianes duguin a terme l’extradició de l’arrestat perquè se’l traslladi a una presó del nostre país a l’espera que es faci el judici.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom

La revista

Segueix-nos

17,689FansAgradda
3,058SeguidorsSeguir
11,715SeguidorsSeguir

Autor

Compartir