El sindicat de metges majoritari convoca vaga de facultatius a l’atenció primària de l’ICS del 26 al 30 de novembre

Autor

Categories

Compartir

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat una vaga de facultatius a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) del 26 al 30 de novembre. El sindicat, majoritari entre el col·lectiu, reclama la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta, la reposició de 920 professionals “perduts amb les retallades” i la recuperació del poder adquisitiu “arrabassat des del 2010” i que xifren en prop d’un 30%. També reivindiquen incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial. Un total de 5.700 metges de 288 equips d’atenció primària estan cridats a secundar la vaga davant d’una situació que qualifiquen “d’extremament crítica”.
El sindicat Metges de Catalunya ha presentat aquest dimecres a Inspecció de Treball i a l’ICS una convocatòria de vaga de facultatius –metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs- prevista durant cinc dies, del dilluns 26 al divendres 30 de novembre.

Pèrdua de poder retributiu

L’altra gran denúncia del sindicat és la pèrdua de poder retributiu, que estimen en un 30% des del 2010, i per això demanen recuperar les condicions de treball anteriors a la crisi i percebre la retribució del complement de carrera professional des de la seva concessió, sense ajornaments.

Altres reivindicacions per millorar les condicions laborals són que es tanquin tots els centres d’atenció primària (CAP) a les 8 del vespre com a màxim; que es faciliti la conciliació de la vida laboral i personal amb propostes efectives; recuperar la plantilla mèdica dels dispositius d’urgència d’atenció primària (ACUT) prèvia a les retallades; equiparar les retribucions de la jornada de doblatge voluntari de l’ACUT a la dels equips d’atenció primària (EAP); que la jornada d’atenció continuada (guàrdia) sigui voluntària i no obligatòria; respectar el temps obligatori de descans després de la guàrdia i que la retribució de la seva hora d’atenció continuada sigui com a mínim el preu de l’hora de la jornada ordinària. També demanen que se substitueixi la figura del director d’equip d’atenció primària per la d’un coordinador escollit pels professionals i avaluat cada dos anys.

Demanen millorar el finançament de la primària

En el capítol de finançament, reclamen que s’incrementi el pressupost sanitari destinat a l’atenció primària perquè rebi, com a mínim, el 25% del comptes totals del Departament de Salut. El 2010, el 18,4% del pressupost de Salut es va destinar a l’atenció primària; el 2017, va ser el 16,9%, segons dades facilitades pel sindicat i que tenen com a font el departament.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom

La revista

Segueix-nos

18,004FansAgradda
3,536SeguidorsSeguir
11,913SeguidorsSeguir

Autor

Compartir